Češka podrška evrointegracijama Srbije

Izvor: RTS, 20.Jan.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka podrška evrointegracijama Srbije

Ministar spoljnih poslova Češke Jan Kohout izjavio u Beogradu da će Češka nastaviti snažno da podržava evropske integracije Srbije. Češka najsnažnije podržala viznu liberalizaciju i odmrzavanje Prelaznog sporazuma EU-Srbija, istakao ministar Jeremić.

Češka će nastaviti snažno da podržava evropske integracije Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana i imaće pozitivan stav prema zahtevu Srbije za kandidaturu u EU, izjavio je potpredsednik vlade i ministar spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslova Češke Jan Kohout posle susreta sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković u razgovoru sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Češke Janom Kohoutom ocenio je da su bilateralni odnosi sa Češkom dobri i naveo da je Srbija zainteresovana da intenzivno radi na daljem razvoju svih oblika saradnje.

Cvetković je istakao značaj unapređenja ekonomske saradnje i budućih investicija, saopštile je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Vicepremijer i ministar spoljnih poslova Češke preneo je interes za ulaganje Češke u Srbiji, naglasivši pri tom ulaganja u rekonstrukciju železnice.

Ministar spoljnih poslova Češke Jan Kohout na konfereciji "Češka i Srbija: Saradnja za integraciju", koja je održana u češkoj ambasadi u Beogradu, rekao je da članstvo u NATO nije uslov za približavanje Srbije EU, ali i da bi Alijansa želela da razvije dublje odnose sa njom kao ključnom zemljom na Balkanu.

"Niti su pristupanje EU i NATO isti proces, niti je članstvo u NATO-u preduslov za članstvo u EU", rekao je Kohout, dodajući da obe organizacije počivaju na sličnim načelima demokratije i zaštite ljudskih prava.

Glavna tema susreta Kohouta, koji boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji, i šefa srpske diplomatije bile su evropske integracije, a ministri su razgovarali i o bilateralnoj saradnji u oblasti ekonomije, kulture i bezbednosti.

"Uskoro će ministri Evropske unije imati zahtev Srbije za članstvo u EU. Uveravam vas da će stav Češke biti pozitivan", izjavio je Kohout nakon razgovora sa ministrom Jeremićem.

Kohout je istakao i da je "jako važno zadržati dobar tempo na obe strane" i na strani Srbije i na strani Evropske unije.

Kohout je čestitao Srbiji zbog ukidanja viza, odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma i pozitivnog izveštaja Evropske komisije o napretku na putu ka EU.

Kako je istakao ministar spoljnih poslova Češke, zbog ekonomske i finansijske krize, koja je pogodila svet prošle godine, trgovinska razmena između dve zemlje je značajno opala.

Kohout je istakao da je Češka zainteresovana za investicije u Srbiji, posebno u oblasti energetike i saobraćaja.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zahvalio je Češkoj za podršku integraciji zemlje u EU i podsetio da je Češka prošle godine bila jedna od zemalja koje su podržavale viznu liberalizaciju i odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma EU-Srbija.

"Govorili smo danas koji nas koraci očekuju u 2010. godini da ne bismo izgubili ovu dinamiku približavanja Srbije EU, s obzirom da članstvo u EU ostaje strateški prioritet Vlade Srbije", rekao je Jeremić.

Ministar Jeremić je rekao da se stalno poboljšavaju odnosi Srbije i Češke i da je pronađen način da se status Kosova kao otvoreno pitanje između dve zemlje, "izoluje", kako ne bi predstavljalo prepreku za razvoj odnosa u ostalim oblastima. 

Srbija može mnogo da nauči od Češke 

Kohout je u Vladi Srbije razgovarao i sa potpredsednikom Vlade za evropske integracije Božidarom Đelićem.

"Dobio sam podršku Kohouta da pitanje kandidature bude stavljeno što pre na dnevni red Saveta ministara EU. Nadamo se da će to biti već na proleće", rekao je Đelić. 

Đelić je podsetio da Srbija od Češke, kao jedne od najuspešnijih tranzicionih zemalja i novih članica EU, može mnogo da nauči, s obzirom na to da je ta zemlja u poslednjih 20 godina privukla skoro 90 milijardi dolara stranih investicija.

Češka je i jedina članica EU koja je pojedinačno obezbedila donaciju od milion dolara za nuklearnu dekomisiju u Vinči.

"Važne oblasti saradnje dve zemlje su i energetika i železnica", rekao je Đelić, naglasivši da su u toku pregovori o investicijama i do 300 miliona evra za rehabilitaciju Koridora 10 od Niša do Dimitrovgrada.

Đelić je rekao i da je od 2000. godine Češka dodelila Srbiji 20 miliona evra, kao jednoj od osam zemalja kojima pruža takvu podršku.

Kada je reč o budućoj bilateralnoj saradnji dve zemlje, Đelić je izdvojio tri glavne oblasti - evropske integracije, privredu i ekonomiju znanja i nauku.

Dvojica zvaničnika dogovorila su se da ove godine potpišu tehnički memorandum o saradnji na polju evropskih integracija.

Sa ministrom spoljnih poslova Češke o bilateralnoj saradnja dve zemlje i o političko-bezbednosnoj saradnji u regionu, razgovarao je ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac. 

Šutanovac i Kohout su se saglasili da je saradnja u oblasti odbrane jedan od najznačajnijih segmenata saradnje, sa posebnim akcentom u oblasti vojnog obrazovanja.

Dvojica ministara su konstatovali i da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti odbrane između dve države, objavljeno je na Internet stranici Ministarstva odbrane Srbije. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.