Češka ministarka zabranila video-igru o izbeglima

Izvor: B92, 22.Jan.2016, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka ministarka zabranila video-igru o izbeglima

Prag -- Češka ministarka prosvete Katežina Valahova zabranila je obrazovni strip i igricu "Bekstvo u Pisistan" (Peacestan) o izbeglicama.

Ona kaže da: „Ne želi da plaši decu koja su u igrici u situaciji da zbog nuklearne katastrofe u Češkoj beže u imaginarnu azijsku državu“.

Igricu kojom bi deca na zabavan način trebalo da dobiju odgovore na dileme izbegličke krize prethodno je odobrilo Ministarstvo prosvete.

"Svesna sam da je izbeglička kriza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veoma osetljiva stvar i veoma komplikovana i za odrasle. Ni u kom slučaju neću dozvoliti da se ne taj način plaše deca ili da njih uvlače u ozbiljnu debatu u društvu", objasnila je Valahova zašto je juče, istog dana kada su strip, igrica i još neki materijali predstavljeni uz podršku Ministarstva, zabranila da se koriste u češkim školama.

Igra o bekstvu deset miliona Čeha u imaginarnu azijsku državu Pisistan, nazvanu kombinacijom engleske reči mir i orijentalne za državu, počinje 2017. kada je Češku pogodila nuklearna katastrofa i zagadila je toliko da naredna dva veka u njoj nema života, a u izbegličkom talasu iz nje panično kreću svi Česi koliko ih ima.

Niko ni od suseda u svetu ne želi da ih primi, vrata im otvara jedino Pisistan u Aziji, ali i tu pri registraciji češke izbeglice moraju da odgovaraju na pitanja da li će hteti da zadrže svoju veru, da li će pristati da slave pisistanske praznike i poštovati njihovu tradiciji, da li će tražiti biračko pravo i da li bi prihvatili i posao koji zahteva niže kvalifikacije od njihove škole.

U probnom razredu tokom adaptiranja te originalno švedske igre o izbeglicama đaci 7. razreda jedne češke škole pisali su i dnevnik o svom izbeglištvu.

"Devedeset odsto opisalo je sve pozitivno, da ih je nova zemlja primila bez problema. Ostatak je pisao o tome da je ta nova zemlja neprijateljska, da ne mogu da shvate njene običaje i tradiciju i da češke izbeglice tamo kažnjavaju kada ne poštuju verske i društvene tradicije i običaje", kazala je nastavnica Eva Volfova iz osnovne škole koja je pomogla da se spremi materijal.

Volfova je dodala da se đacima ta igra mnogo dopala, a da ih je zainteresovalo šta o uklapanju u češki način života kažu prave izbeglice koje su došle u Češku.

Nevladina organizacija Meta pripremila je kao metodošloku pomoć učiteljima kako da razgovaraju sa đacima o izbegličkoj krizi pored te igre još i strip "Jednom ćemo se ponovo sresti", film o kurdskoj devojčici "Sanam" i metodološki priručnik ,a Ministarstvo prosvete pozitivno je ocenilo u recenziji celu kampanju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

CENZURA Ministarka zabranila strip i igricu o izbeglicama jer PLAŠI DECU

Izvor: Blic, 22.Jan.2016

Češka ministarka prosvete Katežina Valahova zabranila je obrazovni strip i igricu "Bekstvo u Pisistan" o izbeglicama, uz obrazloženje da ne želi da plaši decu koja su u igrici u situaciji da zbog nuklearne katastrofe u Češkoj beže u imaginarnu azijsku državu...Igricu kojom bi deca na zabavan...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.