Češka bliža Lisabonskom ugovoru

Izvor: RTS, 16.Okt.2009, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka bliža Lisabonskom ugovoru

Češki predsednik Vaclav Klaus popustio u svojim zahtevima i ne insistira više da se zbog izuzeća Češke ponovo otvara ratifikacija Lisabonskog ugovora u celoj EU. Češkoj dovoljan način na koji je EU dala garancije Irskoj.

Češkoj bi bile dovoljne garancije poput onih koje je Evropska unija dala Irskoj, rekao je češki predsednik Vaclav Klaus i dodao je da je popustio u svojim zahtevima i da više ne insistira da se zbog izuzeća ove zemlje ponovo otvara ratifikacija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Lisabonskog ugovora u celoj Evropskoj uniji.

"Zahtev predsednika Vaclava Klausa da Češka bude izuzeta iz primene Povelje osnovnih prava može da se ispuni i bez ponovne ratifikacije Lisabonskog ugovora. Pregovaramo sa vladom o više varijanti, jedna od njih je i put kakvim se krenulo sa Irskom", naveo je Klausov kancelar Jirži Vajgl.

Češki evroskeptični predsednik je sve do danas odbijao da se zadovolji postupkom kojim je EU garantovala Irskoj izvesne privilegije i tražio da se sam Lisabonski ugovor dopuni, što bi značilo vraćanje ratifikacije na sam početak.

Šefovi država i vlada EU obavezali su se političkom deklaracijom da će garancije Irskoj biti ratifikovane kao sastavni deo prvog sledećeg međunarodnog sporazuma - računa se pristupnog sporazuma Hrvatske.

I češka vlada je popustila u sporu sa šefom države oko njegovog neočekivanog ultimatuma da potpiše Lisabonski ugovor, što bi on u skladu sa Ustavom trebalo da učini bez ikakvog uslovljavanja, pošto su sporazum još proletos usvojila oba doma češkog parlamenta.

Za sada nezvanična zamisao vlade jeste da bi Klaus mogao da dođe na njenu sednicu kada bude usvajala stavove Češke za predstojeći samit EU 29. i 30. oktobra.

Klaus bi zatim na konferenciji za novinare javno saopštio da neće postavljati nikakve nove uslove i da će Lisabonski ugovor potpisati ako Ustavni sud konstatuje da je u skladu sa Ustavom zemlje, a vlada sa ostalih 26 članica EU dogovori garancije da će Češka biti izuzeta iz primene Povelje osnovnih prava, javlja jedna češka agencija.

Neki od ministara nagovestili su agenciji da bi vladi bilo dovoljno da se Klaus na to obaveže i u nekom od intervjua u češkim medijima.

Evroskeptični češki predsednik je trenutno jedina prepreka da sporazum o reformi evropskih institucija stupi na snagu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.