Češka: Palestina krši konvencije

Izvor: B92, 06.Jan.2014, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka: Palestina krši konvencije

Prag -- Češka diplomatija optužila palestinsku autonomiju da krši međunarodne konvencije o diplomatskim predstavništvima pošto je u ambasadi nađeno 12 komada oružja.

Češka policija nelegalno oružje, pored pištolja, i puške i automat, otkrila je tokom istrage pogibije palestinskog ambasadora u Pragu Džamala Muhamada Al-Džamala, pošto je 1. januara eksplodirao stari sef koji je 56-godišnji ambasador otvorio.

Ambasador koji je u Pragu na funkciju stupio prošlog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oktobra istog dana je u bolnici podlegao fatalnim povredama.

"Češka smatra da je to grubo kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Češka očekuje da će palestinska strana što pre jasno i ubedljivo objasniti celu situaciju oko tog oružja, otkrivrenog u palestinskom diplomatskom predstavnišstvu", saopštilo je danas češko Ministarstvo inostranih poslova.

Pogibija palestinskog ambasadora, prema zvaničnoj istrazi češke policije zbog neopreznog i nestručnog rukovanja sefom, prema saopštenjima palestinskih zvaničnika nezgoda na radnom mestu, a prema uverenju porodice atentat, izazvala je pravi skandal u Češkoj zato što je nađeno i nelegalno oružje.

Češka policija ušla je inače u dve kuće na periferiji Praga koje Palestinska autonomija koristi kao ambasadu i rezidenciju samo zahvaljujući tome što se diplomate još uvek nisu preselile iz starih objekata i nova rezidencija i ambasada još nemaju eksteritorijalni status.

Osim skandala oko ilegalnog oružja, puno nerazjašnjenog je i oko same smrti ambasadora pošto policija i češke obaveštajne službe isključuju teroristički napad.

Takođe, češko preduzeće koje je selilo sef u novi objekt tvrdi da ga nije ispustilo iz vida i da tokom selidbe niko nije mogao da instalira eksplozivni sistem na sef koji bi ubio ambasadora, kako je uverena Al-Džamalova ćerka Rana.

Telo poginulog ambasadora biće prebačeno večeras komercijalnim letom u Jordan a zatim u Ramalu gde ce biti sahranjen.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U palestinskoj ambasadi u Pragu pronađeno oružje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Jan.2014

Češka diplomatija optužila je danas Palestinsku autonomiju da krši međunarodne konvencije o diplomatskim predstavništvima pošto je u ambasadi u Pragu pronađeno 12 komada vatrenog oružja. Češka policija nelegalno oružje, pored pištolja, i puške i automata, otkrila je tokom istrage pogibije...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.