Češka: Ne američkim tenkovima

Izvor: B92, 23.Mar.2015, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka: "Ne" američkim tenkovima

Češki antiratni aktivisti su započeli akciju “Tenkovi? Ne, hvala“ (Tanks? No, thanks) u znak protesta protiv prolaska američkih tenkova kroz Češku.

Prema njihovim rečima, transfer oklopnih vozila je prerastao u “provokativnu pobedničku paradu“ usmerenu ka ruskoj granici.

Američki tenkovi prolaze kroz Češku u povratku sa vežbi NATO snaga u Poljskoj, Litvaniji i Estoniji, a krajnja tačka im je baza u nemačkom gradu Vilseku.

Na Fejsbuku se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojavila i stranica pod nazivom “Tanksnothanks“ na kojoj antiratni aktivisti navode da je transfer oklopnih vozila nepotreban i opasno provokativan, kao i da može samo da poveća međunarodne tenzije.

“Poslednji put su strani tenkovi prolazili kroz Češku 1968. godine. To su tada bili sovjetski tenkovi koji su hteli da uruše demokratizaciju države. Ne želimo da vidimo tuđe tenkove na našoj teritoriji, nikad više“, navela je Tana Bednarova iz organizacije “Svet bez rata i nasilja“.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Česi ne daju NATO tenkovima da prođu!

Izvor: Vesti-online.com, 23.Mar.2015

Češki antiratni aktivisti pokrenuli su kampanju "Tenkovi? Ne, hvala!"(Tanks? No, thanks!) protiv prolaska američkih oklopnih vozila kroz ovu zemlju...Američka vojna vozila koja su učestvovala u vežbama NATO u Poljskoj, Litvaniji i Estoniji trebalo bi da pređu preko teritorije Češke Republike...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.