Češka: Dogovor o koalicionoj vladi

Izvor: B92, 06.Jan.2014, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka: Dogovor o koalicionoj vladi

Prag -- Stranka koja je pobedila jesenas na vanrednim izborima u Češkoj - Češka socijaldemokratska stranka sklopila je dogovor o koalicionoj vladi-

ČSSD potpisala je danas u Pragu sporazum o vladajućoj koaliciji sa strankom ANO milijardera Andreja Babiš i Hrišćanskom demokratskom unijom - Češkom narodnom strankom.

Buduća vlada na čelu sa liderom ČSSD kao premijerom Bohuslavom Sobotkom, imaće komotnu većinu od 111 poslanika u donjem domu češkog parlamenta koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broji 200 članova.

"Nakon 72 dana od izbora potpisujemo koalicioni sporazum koji čini osnovu programa naše koalicione vlade", kazao je očekivani budući premijer Sobotka.

Nova vlada imaće 17 članova, osam iz redova čeških socijaldemokrata, šest ministara iz ANO a tri iz redova demohrišćana.

Najviše kontroverzi u novoj vladi izaziva jedan od najbogatijih Čeha, lider ANO Babiš na funkciji vicepremijera i ministra finansija, pošto analitičari upozoravaju na mogući sukob interesa, jer će agro i medijski magnat imati pristup osetljivim informacijama o konkurenciji.

Sobotka je kazao da je sada na potezu predsednik Cceške Miloš Zeman koji bi trebalo da ga imenuje za premijera a zatim na predlog premijera i vladu.

Predsednik je, medjutim, nagovestio da neće automatski imenovati sve ministre koje mu Sobotka predloži.

Prema ranijim izjavama spor oko imenovanja preti njegovom protivkandidatu na izborima za predsednika Češke prošle godine, sinu bivšeg izvestioca za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji, Jiržiju Dinstbiru mladjem ili budućem ministru spoljnih poslova Lubomiru Zaoraleku, aktivnom u antizemanovskom krilu ČSSD.

Zeman je takodje protiv imenovanja glumca Martina Stropnjickog za ministra odbrane a kazao je i da će tražiti čistu potvrdu o lustraciji kandidata za ministre.

Lideri tri stranke vladajuće koalicije dogovorili su se medjutim da će čvrsto stajati uz predložene ministre a Sobotka je kazao da će ako šef države odbije da imenuje nekog od predloženih kandidata za ministre voditi privremeno taj resor sam.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Češka: Dogovor o koalicionoj vladi

Izvor: Akter, 06.Jan.2014

Stranka koja je pobedila jesenas na vanrednim izborima u Češkoj - Češka socijaldemokratska stranka sklopila je dogovor o koalicionoj vladi

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.