Izvor: RTS, 30.Jun.2020, 12:16

Cesid: Nisu se stekli uslovi da posmatramo ponovljeno glasanje

Centar za slobodne izbore i demokratiju saopštio je da neće biti u mogućnosti da posmatra ponovljeno glasanje na 234 biračka mesta u sredu, 1. jula.
Cesid je naveo da se nisu stekli uslovi da adekvatno posmatra izborni dan iz dva razloga.
Najpre, kako su istakli, došlo je do pogoršavanja epidemiološke situacije, a posebno u pojedinim opštinama i gradovima u kojima je između dva glasanja uvedena i vanredna situacija.
Osim zdravstvene situacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Cesid napominje da je posmatranje ponovljenog glasanja dodatno usložnjeno činjenicom da posmatračke misije nemaju pravo na doakreditaciju posmatrača čime su, kažu, limitirani u pokrivanju svih biračkih mesta na kojima dolazi do ponavljanja glasanja.
Prvobitno selektovani i obučeni posmatrači Cesida su, navodi se u saopštenju, pokrivali reprezentativni uzorak i bili su akreditovani na jedinici lokalne samouprave.
"Ponovljeno glasanje se očekivano odvija u jedinicima lokalne samouprave koje nisu obuhvaćene uzorkom, pa je nemoguće da sa postojećim akreditacijama pokrijemo svih 234 biračka mesta, što bi jedino imalo smisla za izvođenje kredibilnih podataka o kvalitetu izbornog procesa", ističu u Cesidu.
Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) odlučio je da ne posmatra ponavljanje glasanja, zbog trenutne epidemiološke situacije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cesid:Nisu se stekli uslovi da posmatramo ponovljeno glasanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2020

Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) saopštio je danas da neće biti u mogućnosti da posmatra ponovljeno glasanje na 234 biračka mesta u sredu, 1. jula...Cesid je naveo da se nisu stekli uslovi da adekvatno posmatra izborni dan iz dva razloga...Kako su naveli, došlo je do pogoršavanja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.