Česi odlaze sa Kosova

Izvor: RTS, 06.Okt.2010, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Česi odlaze sa Kosova

Vlada u Pragu odobrila plan ministra odbrane Aleksandra Vondre da povuče glavninu čeških snaga sa Kosova. Opozicija oštro kritikovala plan vlade o povlačenju vojnika sa Kosova i pojačavanju prisustva u Avganistanu.

Češka vlada odobrila je plan ministra odbrane Aleksandra Vondre da povuče glavninu češkog bataljona snaga Kfora sa Kosova.

"Na Kosovu stižemo u fazu postepenog smanjenja snaga, naglašavam postepenog. Ne radi se o jednokratnom bežanju", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Vondra.

Češka će po tom planu do kraja oktobra povući glavninu svog bataljona od oko 500 vojnika i do kraja godine ostaviti 90 svojih vojnika Kfora u bazi  Šajkovac na Kosovu. Od januara naredne godine taj broj biće smanjen još za trećinu i u bazi će ostati oko 60 vojnika.

Vondra je nedavno prilikom posete Kosovu izjavio da bi Češka mogla potpuno da povuče svoje vojnike iz Kfora sredinom naredne godine, ukoliko se situacija na terenu u međuvremenu ne pogorša. 

Češka vlada poručuje da želi ipak da izdvoji jedan operativni bataljon kao rezervu, ali u domovini, za slučaj da bude potrebno da se češki vojnici vrate na Kosovo.

Zato vlada parlamentu predlaže da i za narednu godinu za Kosovo bude izdvojeno do 550 vojnika, s tim da glavnina čeka u Češkoj.

Plan češke vlade da povuče vojnike sa Kosova, a pojača na 720 vojnika učešće u misiji ISAF u Avganistanu naišao je na negodovanje opozicione levice.

Potpredsednik Poslaničkog doma češkog parlamenta iz redova opozicionih socijaldemokrata Lubomir Zaoralek rekao je da je greška naglo smanjivanje snaga u misiji na Kosovu.

Zaorlek je podsetio i na to da se "povlače vojnici sa zapadnog Balkana koji je prioritet češke spoljne politike, a sve se usredsređuje na jednu jedinu misiju u Avganistanu koja ionako treba da se završi 2014. godine".

"Izgleda kao da češka armija nema nikakve druge ambicije nego da služi u toj azijskoj zemlji", kazao je Zaoralek.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ODOBRENO POVLAČENJE GLAVNINE ČEŠKOG BATALJONA SNAGA KFORA

Izvor: Kurir, 06.Okt.2010

PRIŠTINA - Češka vlada odobrila je plan ministra odbrane Aleksandra Vondre da povuče glavninu češkog bataljona snaga Kfora..."Na Kosovu stižemo u fazu postepenog smanjenja snaga, naglašavam postepenog. Ne radi se o jednokratnom bežanju", rekao je Vondra, prenosi RTS...Češka će po tom planu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.