Česi besni na Orbana

Izvor: B92, 15.Maj.2023, 16:39

Česi besni na Orbana

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski kritikovao je premijera Mađarske Viktora Orbana zbog poređenja evropskih integracija sa planovima Adolfa Hitlera.

Lipavski je naveo da Mađarsku "niko ne tera" da bude deo evropske zajednice, a kritikama se pridružila i komesarka EU, Čehinja Vera Jourova, koja tvrdi da "Mađari izbegavaju da se slikaju sa njom u Briselu kako ne bi bili suočeni sa progonom kod kuće", prenosi "Euraktiv".

"Vizantinci, Karlo Veliki, Bizmark, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Napoleon i Hitler – svi su oni, iako pod kapom različitih principa, sanjali o evropskom jedinstvu", kazao je mađarski premijer prošle nedelje.

Lipavski je poručio da "niko ne tera Mađare da budu deo ove zajednice ako se u njoj osećaju tako neprijatno".

Jourova je ocenila da se svakom takvom izjavom urušava reputacija Mađarske, a na pitanje moderatora da li još uvek smatra da je Mađarska demokratska zemlja, odgovorila je da "veoma dugo sumnja u to".

Naglasila je da su, "uprkos Orbanovoj retorici, neke mađarske diplomate i dalje otvorene za eventualni kompromis o pitanjima koja zahtevaju jednoglasje na nivou EU" kao što je, na primer, pitanje sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.