Izvor: B92, 15.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čermak opet na privremenoj slobodi

Hag -- Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo da hrvatskog generala u penziji Ivana Čermaka sutra ponovo pusti na privremenu slobodu.

Takvu odluku veće je donelo iako je zaključilo da je on krajem prošle godine tri puta prekršio uslove pod kojim je pušten.

Čermak je, zajedno sa Antom Gotovinom i Mladenom Markačem, optužen za zločine nad srpskim civilima u Kninskoj krajini tokom i posle ofanzive Oluja, u leto i jesen 1995. Početak suđenja zakazan je za 7. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << maj.

Sa privremene slobode, on se po nalogu suda vratio u pritvor u Sheveningenu 8. februara, a sutradan je na statusnoj konferenciji sudijama objašnjavao zašto je, suprotno pravilima, tri puta napustio svoje mesto Krapinske Toplice, bez odobrenja Tribunala.

U današnjoj odluci, sudsko veće je naznačile da je Čermak prekršio pravila kada je prisustvovao proslavi jednog rođendana u

zagrebačkom restoranu, zatim skijaškoj trci na Sljemenu i, konačno, dočeku Nove godine u hotelu u Zagrebu.

Veće je, međutim, zaključilo da je optuženi do sada sarađivao sa Tribunalom i stoga odlučilo da ga ponovo pusti na slobodu do početka suđenja.

Čermaku je naloženo da boravište u Krapinskim Toplicama sme napuštati samo pri svakodnevnom odlasku na posao u sedište njegove firme u Zagrebu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.