Cerić objavio fetvu za Zilkića

Izvor: B92, 13.Nov.2012, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cerić objavio fetvu za Zilkića

Novi Pazar/Sarajevo -- Odlazeći reis Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić objavio je fetvu (naredbu) o delovanju i radu reisa Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića.

To je saopštila Islamska zajednica u Srbiji na čijem je čelu Muamer Zukorlić i koja deluje u sistemu Islamske zajednice BiH i priznaje reisa u Sarajevu. Adem Zilkić je na čelu Islamske zajednice Srbije, koja smatra da muslimani u Srbiji treba da imaju svog reisa.

Kako se navodi na zvaničnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sajtu IZ u Srbiji, Cerić je u obrazloženju fetve naveo da je Zilkić radio na razbijanju Islamske zajednice, pravio razdor među vernicima i stavio se u službu onih koji su od ranije poznati da ne žele dobro Islamskoj zajednici.

Cerić će dužnost reisul-uleme predati Kavazoviću, u četvrtak 15. novembra u Gazi Husrev-begovoj džamiji na poslepodnevnoj molitvi, namazu. Za tu priliku Rijaset Islamske zajednice BiH je pozvao čak 750 zvanica.

Inače, u Srbiji od početka oktobra 2007. deluju dve islamske zajednice - Islamska zajednica u Srbiji kojom rukovodi muftija Muamer Zukorlić i Islamska zajednica Srbije s reisul-ulemom Zilkićem na čelu.

Zukorlićeva Islamska zajednica Cerića priznaje za jedinog vrhovnog poglavara.

Osećajući odgovornost da jasno kažem da nakon genocida niko nema pravo da slabi i razbija duhovno, nacionalno, kulturno i političko jedinstvo Bošnjaka, uveren da rad i delovanje Adema Zilkića nanosi štetu vernicima i snaži protivnike (IZ u Srbiji), koristeći se šerijatskim ovlastima iz Menšure, pozivajući se na Ustav Islamske zajednice u BiH i sprovodeći zakletvu da ću dužnost reisul-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u BiH i Bošnjaka u svetu vršiti savesno i odgovorno, donosim Fetvu", navodi se u saopštenju na sajtu.

Cerić je naveo i da se Adem Zilkić "lažno predstavlja i tako nanosi veliku sramotu" muslimanima u Srbiji, Sandžaku i na Balkanu.

"Zbog toga, zahtevam od Adema Zilkića da se izvini muslimanima za naneseni im duševni bol", navodi se u fetvi.

Cerić je ocenio da njegova poruka treba da bude i "pouka da više nikad i nikome ne padne na pamet da prodaje čast vere i odriče se prava slobode u korist onih koji tu čast i to pravo žele da zgaze".

Zilkić: Zloupotreba Kurana

Zilkić je ocenio da je fetva koju je objavio njegov odlazeći bosanski kolega Mustafa Cerić zloupotreba kuranskih citata i svetih normi, kao i zlonamerno prenebregavanje činjenice da on nije samo reis Bošnjaka već svih muslimana Srbije.

Zilkić je Tanjugu rekao da je Cerićeva fetva flagrantno mešanje u unutrašnja pitanja Islamske zajednice Srbije.

"Cerić je zlonamerno prenebregao činjenicu da ja nisam reis samo Bošnjaka već svih muslimana Srbije... i da sam reisul-ulema Islamske zajednice koja je svoju autonomnost dobila 1868. godin, četiri godine pre nego što je tu autonomnost dobila Islamska zajednica BiH", rekao je Zilkić.

Zilkić objašnjava da upravo na osnovu tada dobijene idžaze, šerijatskog dokumenta koji daje pravni legalitet u obavljanju bilo koje verske funkcije, on crpi svoj šerijatski legalitet.

A kada je reč o broju muslimana koji ga slede, Zilkić tvrdi da je reč o najmanje tročetvrtinskoj većini.

"Cerićeva fatva je pokušaj zloupotrebe položaja i iskazivanje zle namere i netrpeljivosti prema Srbiji i Islamskoj zajednici Srbije", rekao je on.

Govoreći o novoizabranom reisu Islamske zajednice BiH Huseinu Kavazoviću, Zilkić kaže da iskreno priželjkuje i nada se da će se odnos dveju zajednica tokom njegovog mandata promeniti, kao i Kavazovićev odnos prema Islamskoj zajednici Srbije i njenom rukovodstvu.

"Promene bi doprinele i jačanju dobrosusedskih odnosa Srbije i BiH. Menjanje politike dosadašnjeg reisa bi potrlo i animozitet, frustracije i tendencije koje je odašiljao dosadašnji poglavar", rekao je Zilkić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cerićeva fetva o radu reisa Adema Zilkića

Izvor: Mondo, 13.Nov.2012

Odlazeći reis Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić objavio je fetvu (naredbu) o delovanju i radu reisa Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića...Adem Zilkić je na čelu Islamske zajednice Srbije, koja smatra da muslimani u Srbiji treba da imaju svog reisa...Islamska zajednica u Srbiji,...

Nastavak na Mondo...

Cerićeva fetva: Zabranjeno klanjanje sa Zilkićem

Izvor: Kurir, 13.Nov.2012

Adem Zilkić se lažno predstavlja i tako nanosi veliku sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na celom Balkanu, reka je odlazeći reis ul ulema IZ..SARAJEVO - Odlazeći reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić izdao je danas fatvu kojom svojim sledbenicima zabranjuje da...

Nastavak na Kurir...

Cerić bacio fatvu na Zilkića

Izvor: Cafe.ba, 13.Nov.2012

Odlazeći reis Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić objavio je fetvu (naredbu) o djelovanju i radu reisa Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića.

Nastavak na Cafe.ba...

"Zilkić je radio na razbijanju Islamske zajednice u Srbiji"

Izvor: Vesti-online.com, 13.Nov.2012

Odlazeći reis Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić objavio je fetvu (naredbu) o delovanju i radu reisa Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića, saopštila je Islamska zajednica u Srbiji, koja deluje u sistemu Islamske zajednice BiH. ..Odlazeći reis Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.