Čepurin: Putin čeka signal za dolazak u Srbiju

Izvor: Kurir, 17.Okt.2013, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin: Putin čeka signal za dolazak u Srbiju

Uveren sam da će srpsko rukovodstvo razumeti značaj i racionalnost projekta. Nadamo se skoroj poruci, čekamo signal. Lopta je na srpskoj strani, rekao je Čepurin

BEOGRAD - Očekujemo da će predsednik Putin posetiti Srbiju kada dobijemo poruku da su završene sve neophodne pripreme za početak izgradnje “Južnog toka”, čekamo signal, rekao je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Ako srpska energetska birokratija bude radila >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << normalno neće biti problema. Uveren sam da će srpsko rukovodstvo razumeti značaj i racionalnost projekta. Nadamo se skoroj poruci, čekamo signal. Lopta je na srpskoj strani, rekao je Čepurin.

Uz konstataciju da Srbija nije u stanju da sama blokira put Kosova ka UN i pitanje da li Srbija može računati na ruski veto u SB ako se postavi pitanje stolice u UN za Kosovo, Čepurin je odgovorio:

"To je pitanje, pre svega, same Srbije i njene političke volje. Postoji banalan ali precizan izraz - Ne možemo da budemo više Srbi od samih Srba. Rusija hoće da podrži Srbiju u UN ako to bude neophodno. Više puta smo naglasili da Srbija ima našu punu podršku, ali ovde je važno tačno razumevati strategiju Beograda".

On je ponovio stav Rusije da podržava nastojanja Srbije u očuvanju integriteta, uz međunarodno pravo.

"Zalažemo se za rešenje situacije na KiM, uz poštovanje interesa Srba koji tamo žive i garanciju da će njihove kulturne vrednosti biti sačuvane", rekao je Čepurin.

"Inače, nemamo uticaj na tok sadašnjih pregovora, jer je zahtev prošle vlade bio da se oni odvijaju preko EU, a ne UN. Obratili su nam se s molbom da tu odluku podržimo i mi smo to učinili", rekao je Čepurin.

Kako je rekao Čepurin, "još nismo videli nikakav papir kao rezultat pregovora uz posredništvo EU, koji bismo mogli zvanično podržati i prema njemu se odrediti. Primetili smo da se čitavu godinu vršio pritisak na Srbiju. Ali to je bilo samo na radost obožavalaca gospođe Ešton".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.