Ceo narod izbegao iz zavičaja

Izvor: Vesti-online.com, 17.Nov.2014, 04:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ceo narod izbegao iz zavičaja

Na hiljade pripadnika afričkog naroda Anuak emigriralo je u SAD iz Etiopije i Južnog Sudana kako bi izbegli nasilje, i danas uglavnom žive u Minesoti. U zavičaju živi samo oko 100.000 Anuaka, rečnog naroda, koga zovu još nilski ljudi.

Žene Anuaka poznate su po pušenju svojih dugačkih lula

 

Za razliku od okolnih plemena koja žive od uzgoja stoke, oni se bave i stočarstvom i poljoprivredom. Žive u savanama i močvarama gde je zemlja izuzetno plodna. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Obožavaju pretke i svetu duhova prinose žrtve.

 

Od 2003. godine izbili su sukobi sa doseljenicima u koje se uključila i etiopska vojska, pa je stradao veliki broj Anuaka. Vlada prisilno raseljava na hiljade Anuaka pošto u regiji Gambela ima dosta vode, pa se zemlja plodna iznajmljuje stranim investitorima, a domaće stanovništvo raseljava u sušna područja.

 

Zvanični vlasnik zemljišta je država, pa lokalna plemena isteruje oružjem.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.