Matić: Do kraja godine Centar za bezbedan Internet

Izvor: Vesti-online.com, 19.Maj.2010, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matić: Do kraja godine Centar za bezbedan Internet

Srbija bi do kraja godine trebalo da dobije Centar za bezbedan Internet, gde bi roditelji i deca mogli da potraže savet ili prijave problem ukoliko se suoče sa zloupotrebama ili neprijatnostima na Internetu, izjavila je večeras ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić.

''Ministarstvo je konkurisalo za projekat Evropske komisije 'Klikni bezbedno' kako bi Srbija dobila sredstva za osnivanje ovog centra'', istakla je Matićeva za B92 info.

Ona >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je ocenila da će to biti vrlo važan mehanizam za podršku i deci i roditeljima koji su se susreli sa zloupotrebama.

Govoreći o zlostavljanu dece na Internetu, ona je ukazala da se u takvim slučajevima roditelji mogu obratitu Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje ima odeljenje za visokotehnološki kriminal.

''U tom slučaju je najvažnije da se sačuvaju sve poruke koje kasnije mogu poslužiti kao dokaz'', rekla je Matićeva i dodala se vrlo često dešava da je onaj ko zloupotrebljava internet van domašaja policije zemlje u kojoj živi žrtva.

Najveći problem je što se ovakva dela teško dokazuju, osim u situacijama kada već postoji neko fizičko delo i fizički kontakt, ukazala je ona.

''Sam čin uznemiravanja se teško sudski goni, a kod nas čak ni seksualno uznemiravanje nije definisano kao krivično delo, iako za decu može da ima velike posledice, kao i nipodaštavanje dece i uvođenje u svet koji nema veze sa realnošću'', istakla je Matićeva.

Ona je naglasila da edukacija dece, roditelja i nastavnika predstvalja najvažnije oružje u borbi protiv ovakvih neprijatnosti.

''Bitno je da dete od najmlađeg doba računar koristi na konstruktivan nacin, kao i da do 12. godine računar stoji u dnevnoj sobi, okrenut tako da svako ko prođe vidi šta je na ekranu kako dete ne bi palo u iskušenje da gleda nešto što je za njega štetno, a da roditelj u svakom trenutku vidi šta se tu dešava'', naglasila je Matićeva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Do kraja godine Centar za bezbedan Internet

Izvor: S media, 19.Maj.2010

Srbija bi do kraja godine trebalo da dobije Centar za bezbedan Internet, gde bi roditelji i deca mogli da potraže savet ili prijave problem ukoliko se suoče sa zloupotrebama ili neprijatnostima na Internetu, izjavila je ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić. ..''Ministarstvo...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.