Centar izrađuje aplikaciju za zaštitu dece na internetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2020, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar izrađuje aplikaciju za zaštitu dece na internetu

Centar za prava deteta radi na kreiranju aplikacije prilagođene deci na kojoj će se nalaziti sve informacije koje se odnose na prevenciju i zaštitu dece od seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja na internetu.

Kako se navodi u saopštenju Centra, deca koja su ohrabrena da se informišu o tim temama i izraze svoje mišljenje su manje ranjiva i mogu bolje da se zaštite od rizika.

Navode i da upravo zato što je digitalni svet za njih privlačan, oni treba da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << aktivnije uključeni u proces prevencije i zaštite od seksualnog iskorišćavanja i zloupotrebe.

U saopštenju objašnjavaju da će ta digitalna platforma pružiti informacije o Konvenciji Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja, kao i sve relevantne dokumente, informacije o procedurama, praksi i savetima kako dete da prepozna onlajn rizike, kako da reaguje, kao i kome može da se obrati za pomoć i podršku.

Seksualno iskorišćavanje i zlostavljanje dece je još uvek tragična realnost u svim državama, predstavlja teško kršenje prava deteta i ima dugotrajne posledice na razvoj i život dece, navode iz Centra.

Konvencija Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja ("Lanzarot konvencija") predstavlja sveobuhvatni međunarodni pravni instrument za zaštitu dece od seksualnog zlostavljanja i eksploatacije.

Lanzarot konvencija se bavi prevencijom, zaštitom i krivičnim gonjenjem za seksualnu eksploataciju i zlostavljanje dece i stupila je na snagu 2010. godine.

Centar za prava deteta pruža specifičnu podršku deci i mladima okupljenim u okviru Kluba DX. Deca i mladi su uz stručnu pomoć pripremili izveštaj koji je poslat Lanzarot komitetu Saveta Evrope o informisanosti dece o postojećim rizicima od vrbovanja, seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe, prvenstveno putem interneta i dostupnim oblicima njihove zaštite u Srbiji.

Virtuelna aplikacija se izrađuje u okviru projekta “Jačanje mehanizama za prevenciju i zaštitu dece od seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja na internetu” koji sprovodi Centar za prava deteta uz podršku Saveta Evrope.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.