Cene hrane u svetu naglo porasle u julu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2012, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene hrane u svetu naglo porasle u julu

RIM -

Cene hrane u svetu naglo su porasle u julu posle tri meseca opadanja, zbog povećanja cena žitarica i šećera, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Zbog jake suše na srednjem zapadu SAD, cene kukuruza skočile su za skoro 23 odsto, dok su cene pšenice porasle za 19 odsto zbog loših prognoza ruskog prinosa koji je pogoršalo suvo vreme.

Amerika je svetski najveći izvoznik kukuruza, soje i pšenice zbog čega se očekuje da će se porast cena osetiti na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << celom međunarodnom tržištu i naneti štete siromašnim zemljama koje uvoze hranu, navodi se u saopštenju međunarodne organizacije Oksfam.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) je u svom mesečnom izveštaju saopštila da se u julu njen indeks popeo za šest procenata, što je ipak daleko ispod vrha koji je dostigao u februaru 2011.

Ta organizacija pažljivo prati nestalne cene hrane u svetu, jer su povećanja cena osnovnih namirnica poslednjih godina izazivala nerede u pojedinim zemljama.

Cene pirinča i mlečnih proizvoda uglavnom su ostale nepromenjene, dok je indeks mesnih prozivoda opao.

Oksfam je upozorio da će povećane cene ugroziti milione najsiromašnijih i da jeftina hrana više ne postoji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nagli skok cena hrane u svetu

Izvor: Radio 021, 09.Avg.2012

Cene hrane u svetu naglo su porasle u julu posle tri meseca opadanja, zbog povećanja cena žitarica i šećera, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.