Izvor: Blic, 01.Sep.2009, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena osiguranja

Premija, kao važan deo osiguranja, jeste cena rizika za koji društva za osiguranje obezbeđuju osiguravajuću zaštitu. Između rizika i premije osiguranja postoji veoma uska povezanost. Nivo premije određuje se prema prosečnoj jačini rizika i svaka promena rizika mora se iskazati u promeni premije. Sem toga, premija mora odgovarati riziku i u određenom vremenskom razdoblju, to jest treba da je srazmerna dužini vremena u kome se rizik pokriva. Uvažavajući nešto širi pristup, može se reći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su premija i cena osiguranja, zbog toga što pored rizika na nju utiču i drugi činioci kao što su svota osiguranja, trajanje osiguranja, kamatna stopa na uložena sredstva osiguranja, osiguravačevi opšti troškovi i slično.

Sa gledišta osiguranika, premija je jedinstvena i predstavlja određenu ukupni iznos, dok za osiguravača to nije tako. Premija je za njega veličina sačinjena iz više delova i različitih namena i sastoji se od funkcionalne premije i režijskog dodatka.

Iznos premije izračunat po premijskim stopama iz tarife može se povećavati doplacima i smanjivati popustima. Doplaci na premiju se računaju pojedinačno jedan za drugim polazeći od dobijenog zbira premije za osnovne i dopunske opasnosti, i to onim redosledom kako su navedeni u tarifi, izuzev ako pojedinim tarifama nije drugačije određeno. Popusti na premiju se računaju od obračunate premije uvećane za veličinu doplatka, i to pojedinačno jedan za drugim od svakog dobijenog zbira, odnosno razlike, i to upravo onako kako su navedeni u cenovniku.

Utvrđivanje premije kod požarnog osiguranja (civil) zavisi od građevinske kategorije, vrste delatnosti klase zaštitnih mera i klase opasnosti robe i drugi rizici. Naravno, ugovor o osiguranju mora da sadrži i sve potrebne podatke za izračunavanje premije u svom ugovornom, sadržajnom i zaključnom delu. Građevinska kategorija se određuje prema građevinskom materijalu od kojeg su izgrađeni spoljni zidovi i krovna konstrukcija s pokrivačem. Građevinska kategorija označava se kao: masivna, mešovita i slaba. U svakom slučaju, masovna i mešovita gradnja treba da ispune određene kriterijume vrste gradnje. Ukoliko ih ne ispunjavaju, razvrstavaju se u slabu gradnju.

Ako posmatramo tržište Srbije uočićemo nizak nivo požarnog osiguranja (8,7%), a pogotovu nizak nivo kada se radi o učešću fizičkih lica i osiguranja njihove imovine od požara.

Primer osiguranja od požara:

Osiguranje trosobnog stana - stvari u domaćinstvu u vrednosti do milion dinara, mesečna premija iznosi oko 190 dinara

Osiguranje kuće na sumu od milion dinara od osnovnih rizika, mesečna premija iznosi oko 35 dinara

Osiguranje poljoprivrednog gazdinstva na sumu od milion dinara, sa 75 odsto masivne gradnje svih objekata na gazdinstvu, mesečna premija iznosi oko 130 dinara

Naravno, visina premije zavisi od sume osiguranja i drugih okolnosti za formiranje visine premije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.