Izvor: Blic, 02.Jan.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena nafte probila magičnih 100 dolara za barel

Cena američke lake nafte na Njujorškoj robnoj berzi danas je prvi put u istoriji dospela na magičnih 100 dolara za barel (oko 159 litara). Istovremeno, evropska "brent" nafta je na Londonskoj berzi poskupela za 3,63 dolara i sada iznosi 97,48 američkih dolara, objavile su svetske agencije.



Poskupljenje od čak četiri dolara u odnosu na prethodno berzansko prednovogodišnje trgovanje, pogurale su je špekulativne kupovine kao posledica geopolotičke napetosti zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << situacije u Nigeriji i slabog kursa dolara.

"To je posledica kombinacije faktora", izjavio je analitičar Nojman Barakat iz firme Mekvajer fjučers SAD, upozoravajući pri tome na slabiji dolar, očekivani dalji pad kamatnih stopa u SAD i na situaciju u Nigeriji.

Jučerašnji oružani napadi u nigerijskom naftnom centru Port Harkort pojačali su strepnje od daljeg prekida izvoza nafte iz te afričke zemlje koja je osmi najveći izvoznik nafte na svetu.

Česti oružani napadi u Nigeriji od februara 2006. godine su doveli do pada njenog izvoza nafte za oko 20 procenata i prinudili su hiljade radnika iz naftne industrije da odu iz te zemlje.

Cena američke nafte je lane poskupela za gotovo 58 procenata, što je najveći tempo rasta ove najvažnije energetske sirovine u ovoj deceniji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.