Izvor: RTS, 17.Avg.2009, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena maline i dalje sporna

Nova runda pregovora oko akontne cene maline zakazana za 4. septembar. Predstavnici Vlade Srbije obećavaju podelu dobiti 60 prema 40 odsto, u korist poljoprivrednika. Proizvođači će tek odlučiti da li će prisustvovati novom sastanku.

Predstavnici proizvođača malina i desetak vlasnika hladnjačara iz ariljskog kraja ni na današnjem sastanku u Užicu, u prisustvu predstavnika Vlade Srbije, nisu se dogovorili o otkupnoj ceni ovgodišnjeg roda maline.

Novi sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zakazan je za 4. septembar. Dok predstavnici Vlade pregovore ocenjuju koliko-toliko uspešnim, malinari poručuju da će tek Skupština Udruženja odlučiti da li će doći na zakazani sastanak.

Dragiša Terzić, predsednik Udruženja jagodastog voća "Vilamet", posle petočasovnog sastanka, rekao je novinarima da proizvođači maline nisu odustali od zahteva da akontna cena maline nude 160 dinara, dok su hladnjačari na sadašnjih 105 dinara ponudili dodatnih 10 dinara po kilogramu maline, tako da bi ona iznosila ukupno 115 dinara.

Terzić je istakao da bi novom sastanku trebalo da prisustvuju i predstavnici Unije hladnjačara Srbije, koje malinari najviše i optužuju za monopolističko ponašanje hladnjačara.

Malinari iz Arilja negodovali su zbog toga što se na današnjem sastanku u komori nije pojavio predsednik Unije hladnjačara Srbije Rade Ljubojević.

Kako je novinarima rekao državni sekretar Radošević, Ljubojević je pozvan, ali se "nalazi na godišnjem odmoru".

Uz ocenu da su proizvođači maline ponovo izigrani i da se, prema Terzićevim rečima, radi o "izluđivanju naroda" i "kupovine vremena" upućene su zamerke i ministru infrastrukture Milutinu Mrkonjiću koji se nije pojavio na sastanku, mada je navodno to obećao.

Savetnik zamenika premijera Ivice Dačića Ivica Tončev zadovoljan je današnjim sastankom.

Prema njegovim rečima, "koplja su se lomila" oko otkupne cene maline, ali je dodao da su se učesnici dogovora saglasili da izvozna cena maline bude raspoređena u odnosu 60 prema 40 odsto, u korist proizvođača maline.

Tončev je istakao da malinari ne veruju hladnjačarima, jer takav dogovor ranijih godine nije poštovan.

Protest podrške

Tokom sastanka u Regionalnoj privrednoj komori u Užicu nekoliko stotina članova Udruženja proizvođača jagodičastog voća "Vilamet" iz Arilja podržavalo je predstavnike Udruženja.

Učesnicima ovog protestnog skupa, koji je obezbeđivala policija, obratio se Terzić rečima da je sastanak bio neuspešan, ali je njemu pozlilo, pa je kolima policije prebačen u Opštu bolnicu u Užicu.

Ostali članovi Udruženja "Vilamet" pozvali su malinare da se mirno vrate u Arilje, obećavši im da će Skupština tog udruženja na večerašnjem sastanku odlučiti o daljim merama i načinu protesta.

Terzić je istakao da iza tog udruženja ne stoji nijedna politička stranka, niti politika ima ikakve veze sa protestom proizvođača malina.

Nekoliko stotina poljoprivrednih proizvođača 12. i 13. avgusta protestovalo je ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, zbog lošeg stanja u poljoprivredi i otkupne cene njihovih proizvoda.

Proizvođači malina su drugog dana štrajka odlučili da prekinu protest u Beogradu, pošto su se sa predstavnicima Vlade dogovorili da 17. avgusta u Arilju održe sastanak o rešavanju problema otkupne cene maline.

Malinari zahtevaju da akontna cena maline bude 160 dinara za kilogram i da po izvozu tog voća podele dobit sa vlasnicima hladnjača.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.