Izvor: Blic, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena

Na sajmu knjiga je, između ostalih, gostovala i holandska spisateljica čija je knjiga upravo objavljena na našem jeziku. U intervjuu koji je dala za jednu televiziju, ista je izjavila da se slikala za Plejboj, što je shvatila kao način da promoviše svoju knjigu.

Da ne bude zabune, nije u pitanju striptizeta koja je rešila da napiše „memoare", već priznata i dovoljno poznata književnica, lepuškastog izgleda, koja je shodno očigledno vladajućoj logici savremenog kapitalizma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rešila da ne propusti priliku koja joj se ponudila. Da stvar bude luda, izjavila je da ju je rođeni suprug nagovorio na poziranje, koristeći kao argument pozamašan honorar. Štaviše, suprug dotične se pozvao na njen osećaj odgovornosti prema finansijskoj budućnosti njihove porodice. Šta je uostalom, uz takvu argumentaciju, mogla da učini, ako ne da kao od majke rođena osvane na duplerici čuvenog muškog magazina?

Na drugom kraju sveta, u Latinskoj Americi, mladi par je na aukcijsku prodaju, ili u vidu oglasa u lokalnim novinama, svejedno, ponudio svoje još nerođeno dete, doduše, ne zbog preteće gladi, već zbog žudnje za luksuznim životom ili skupocenim letovanjem, kako je naveo u istrazi koja je usledila.

To što se neki od nas još uvek zgražavaju nad vestima koje objavljuju masovnu trgovinu decom što zbog preprodaje organa, što zbog jeftine radne snage, pozivajući se na vrednosni sistem u čijem središtu stoje kategorije ljudskog života, individuuma, slobode, digniteta ili ličnog integriteta, mala je uteha u susretu sa svetom meritokratije, koji nam svakodnevno pokazuje svoje odvratno lice.

U kulturi u kojoj se uprkos bombastičnom rečniku i umivenom novogovoru svetskih moćnika samo ozbiljuje sveprisutna „lukavost kapitala" i razdiruća vladavina interesa, prozirnost zla koje mu leži u osnovi dobija formu bezdušnog pirovanja, bahate razmetljivosti novog totalitarizma. Zlo o kojem je reč, sadržano je u sve većoj nonšalanciji sa kojom se imunizujemo na stvarnost u kojoj se umesto svake Vrednosti, Cena pojavljuje kao organizacioni princip društvene komunikacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.