Celokupna dela Desanke Maksimović

Izvor: RTS, 20.Jun.2012, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Celokupna dela Desanke Maksimović

U deset tomova sabrana sva dela, poezija i proza, stvaralaštvo za decu, prevodi, biobibliografija, sve što je do sada utvrđeno da je Desanka Maksimović ikada napisla.

Zadužbina " Desanka Maksimović" priredila je  kritičko izdanje celokupnih dela Desanke Maksimović. U deset tomova obuhvaćeno je sve što je do sada istraženo i naučno utvrđeno da je Desanka ikada napisla. Poezija i proza, stvaralaštvo za decu, prevodi, biobibliografija, sve se nalazi na devet hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << strana.  

Urednik kritičkog izdanja "Celokupna dela Desanke Maksimović", prof. dr Staniša Tutnjević kaže da smo ovim izdanjem dobili jedan veliki opus od 10 tomova ili čak 20 knjiga onakvih kakve je ona sama sebi priređivala.

 "To znači da sad konačno imamo poslednju verziju svakog njenog teksta i ko god ubuduće bude priređivao njena dela pojedinačno ili na bilo koji način pozvaće se i upotrebljavaće ovo izdanje ", rekao je Tutnjević

Posle skoro sedam decenija književnog delovanja Desanke Maksimović, objedinjeni su njeni prevodi i neki prozni radovi na koje se ona nikad nije vraćala a koji su ostali rasuti po časopisima, novinama, periodici.

Član priređivačkog odbora, dr Nada Mirkov Bogdanović kaže da se u ovom izdanju pojavljuju neki rukopisi Desanke Maksimović, recenzije koje je ona pisala za Srpsku knjižnjvnu zadrugu tridesetih godina gde je davala ocene i preporučivala za štampanje savremene srpske pisce.

Uskoro će ovo izdanje biti dostupno i u elektronskom obliku na sajtovima Narodne biblioteke Srbije i Zadužbine "Desanka Maksimović", što je dragoceno ne samo naučnim radnicima već i široj čitalačkoj publici.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.