Čelnici balkanskih vojski u Beogradu

Izvor: RTS, 09.Jun.2009, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čelnici balkanskih vojski u Beogradu

Načelnici generalštabova balkanskih zemalja dogovorili su se u Beogradu da jačaju saradnju i da zajedničkim vojnim aktivnostima pruže odgovor na savremene bezbednosne izazove. Ministar odbrane Dragan Šutanovac poručuje da je evropska budućnost zemalja regiona jedini garant trajne regionalne bezbednosti.

Evropska budućnost zemalja regiona jedini je garant trajne regionalne bezbednosti, istakao je ministar odbrane Dragan Šutanovac otvarajući u Beogradu Treću konferenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << načelnika generalštabova zemalja Balkana.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa učesnicima Treće konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije, Tadić je primio načelnike generalštabova Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Makedonije, Rumunije i Turske.

Sastanku su prisustvovali i domaćini konferencije - ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić.

Susretu su, takođe, prisustvovali komandant Komande savezničkih združenih snaga u Napulju i specijalni gosti konferencije - bivši načelnici Generalštaba Vojske Grčke i Generalštaba Vojske Srbije.

Šutanovac je istakao da je uveren da će učesnici skupa pronaći načine da se problemi identifikovani na prethodnim konferencijama sveobuhvatno analiziraju i sagledaju u zajedničkom cilju stvaranja bezbednog regionalnog i šireg okruženja.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Miloje Miletić smatra da odluka da Beograd bude domaćin regionalne konferencije načelnika generalštabova predstavlja priznanje i znak poverenja u vojsku i Ministarstvo odbrane Srbije.

"Konferenciju doživljavamo kao izraz poverenja Vojsci Srbije koje je ostvareno na putu naših transformacija. Istovremeno, to je i poverenje Ministarstvu odbrane u razvoju međunarodne i regionalne vojne saradnje", istakao je Miletić.

Prema njegovim rečima, bezbednosni izazovi i pretnje sa kojima se suočavamo ukazuju na činjenicu postojanja duboke međuzavisnosti država i regiona koja nameće potrebu jačanja saradnje i kooperativnosti u pristupu bezbednosti.

"Osnovu takvog pristupa čini dijalog, partnerstvo i zajedničko delovanje na dostizanju, očuvanju i unapređenju bezbednosti", naglasio je Miletić.

Iako se opasnosti od klasičnih vojnih izazova smanjuju, raste broj pretnji od terorizma, organizovanog kriminala, etničkih i verskih sukoba, ilegalnih imigracija, nelegalne trgovine, širenja oružja za masovno uništenje, prirodnih i industrijskih katastrofa, što ukazuje na potrebu za još tešnjom saradnjom, pre svega, na preventivnom delovanju, objasnio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Prema njegovim rečima, na skupu će biti reči o razmeni informacija i sagledavanju mogućnosti u međusobnoj podršci u suzbijanju eventualnih nevojnih izazova, rizika i pretnji u regionu.

"Održavanje Treće konferencije načelnika generalštabova balkanskih država, sa bezbednosnog aspekta, ima veliki značaj za region", ukazao je ministar Šutanovac ranije najavljujući skup u Beogradu.

Stabilnost regiona  

Ističući da će Konferencija biti usmerena ka uspostavljanju čvršće vojne saradnje država u regionu, ministar Šutanovac je rekao da ideja je da se vojna saradnja proširi i na zemlje koje nisu u regionu, jer bezbednosno gledano, dele prostor kome pripadamo.

Treća konferencija načelnika generalštabova balkanskih država okupila je u Beogradu čelne ljude vojski Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Turske i Srbije.

Kao specijalni gosti Konferenciji će prisustvovati predsedavajući Vojnog komiteta Evropske unije i komandant Komande savezničkih združenih snaga u Napulju, dodao je Miletić.

Prva konferencija organizovana je 2007. godine u Solunu, drugi skup održan je lane u turskom mestu Antalija.

Na jednom od pripremnih sastanaka za organizovanje konferencije, prošle godine u Beogradu istaknuto je da je osnov predstojećeg skupa zajedničko delovanje na jačanju bezbednosti i stabilnosti regiona.

Uzajamna pomoć, pre svega, u slučajevima eventualnih tehnoloških i prirodnih katastrofa, kao i rad na obuci i obrazovanju radi dostizanja interoperabilnosti su, kako je tada istaknuto, ciljevi konferencije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.