Čelnici Železnica sami sebe predlažu za direktore

Izvor: Radio 021, 02.Jun.2015, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čelnici "Železnica" sami sebe predlažu za direktore

"Železnice Srbije" predložile su da Miroslav Stojčić, koji vodi ovo preduzeće, i dva njegova izvršna direktora preuzmu kontrolu nad tri nove firme koje osniva ova državna kompanija.

Pored toga, tri direktora su predložena i na funkcije u dve zavisne firme, piše "Kurir". Predlog da generalni direktor ŽS i dva izvršna direktora preuzmu tri novoosnovane firme trebalo je danas da usvoji Skupština kompanije, ali je sve odloženo na inicijativu Ministarstva saobraćaja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Predloženo je da generalni direktor upravlja firmom za prevoz robe "Srbijakargom", izvršni direktor Nenad Kecman, firmom za prevoz putnika "Srbijavozom", a izvršni direktor Rajko Ković, firmom za upravljanje infrastrukturom. Predlog da njih trojica kontrolišu nove firme potpisao je Zoran Masal, direktor Centra za restrukturiranje ŽS, koji je podređen Stojčiću i dvojici izvršnih direktora. "A onda je Stojčić to stavio na dnevni red Skupštine kompanije. Ne navodi se da će biti direktori, ali razlika je samo u rečima, oni će se o svemu pitati. Masal u suštini predlaže da Odbor direktora - to jest trojica direktora - izabere sam sebe. Logičnije je da Vlada Srbije odredi ko će upravljati ovim preduzećima", kaže sagovornik Kurira iz "Železnica Srbije".

Zanimljivo je i da je Stojčićev pomoćnik za zavisna preduzeća Ivan Plesničar predložio da generalni direktor bude predsednik Skupštine "Beogradčvora", a izvršni direktor Rajko Ković, član Skupštine. I sebe je Plesničar predložio za člana. Interese ŽS u Saobraćajnom institutu CIP, prema predlogu, trebalo je da brani Svetozar Ćapin, kao predsednik Skupštine. On je poznat kao direktor s najkraćim stažom u fotelji jer je direktor "Železnica" bio samo nekoliko sati. Posle nesporazuma s Ministarstvom saobraćaja, Vlada Srbije ga je smenila.

Miroslav Stojčić, generalni direktor "Železnica Srbije", potvrdio je da je sednica otkazana. On ističe da je to urađeno po nalogu ministarke saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, ali nije rekao zašto. Na pitanje da li članovi odbora direktora sami sebe treba da izaberu za one koji će upravljati novim firmama, prvo je rekao da nema komentar, a onda je dodao da je u predlogu sve obrazloženo.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.