Ćelije spavača tajno u Bagdadu

Izvor: B92, 03.Jul.2014, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ćelije" spavača tajno u Bagdadu

Bagdad/Vašington -- Irački sunitski ekstremisti sremaju napad na Bagdad uz pomoć ćelija "spavača" tajno ubačenih u prestonicu i u sadejstvu sa borcima iz predgrađa.

To su danas obelodanili visoki irački i američki bezbednosni zvaničnici.

Visoki irački bezbednosni zvaničnik procenjuje da ima 1.500 pripadnika ćelija "spavača" u zapadnom Bagdadu i još 1.000 u oblastima u predgradjima prestonice.

Isti neimenovani izvor je naveo da je njihov cilj prestonička >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "zelena zona" - utvrdjena enklava sa vladinim zgradama na zapadnoj obali reke Tigar - kao propagandna pobeda, a da onda zauzimu enklave u zapadnom Bagdadu i okolna područja.

"Postoji toliko mnogo ćelija 'spavača' u Bagdadu. Oni će zauzeti oblast i neće dozvoliti bilo kome da je preome. U zapadnom Bagdadu oni su spremni i pripremljeni", naveo je visoki irački bezbednosni zvaničnik, prenela je agencija Rojters.

Muškarac koji sebe opisuje kao pripadnika jedne takve ćelije poreklom iz provincije Anbar, pretežno sunitima nastaljenom području na zapadu koja je bila središte pobune, naveo je da radi u Bagdadu kao fizički radnik, dok tajno obaveštajno koordinira svoju grupu sunitskih borca.

"Napad na Bagdad će biti uskoro. Mi smo spremni. Može uslediti svakog trenutka", rekao je taj čovek za Rojters tokom sastanka na javnom mestu, gledajući nervozno da li ga neko gleda, i najavio da će oni imati "neka iznenadjenja".

Kako navodi Rojters, iračka vlada tvrdi da je u stanju da zaštiti prestonicu i ima špijune koji tragaju za "spavačima".

"Imamo mnogo bezbednosnih planova. Chelije spavača ne postoje samo u Bagdadu već i u svim drugim provincijama i oni čekaju bilo koji šansu za napad", rekao je general-potpukovnik Kasim Ata, vojni portparol iračkog premijera.

Prema njegovim rečma, te ćelije se drže pod svakodnevnim nadzorom i prate, a neki su i uhapšeni.

"Poslali smo saradnike obaveštajne službe da pomno prate te ćlije i imamo specijalne planove kako da se suprotstavimo njihovim aktivnostima", dodao je Ata.

Iračke snage bezbednosti mogu da odbrane Bagdad

Načelnik Združenog generalštaba američke vojske general Martin Dempsi rekao je danas da su snage bezbednosti Iraka sposobne da odbrane Bagdad, ali da same ne mogu da povrate teritoriju koju je okupirala pobunjenička sunitska grupa.

Dempsi je rekao novinarima danas na konferenciji za štampu u Pentagonu da su iračke snage ojačane oko glavnog grada dok pokušavaju da se suprotstave ekstremističkoj borbenoj grupi A; Kaide "Islamska država Iraka i Levanta".

Upitan da li bi irački vojnici mnogli da povrate izgubljene teritorije, on je odgovorio "verovatno ne samostalno".

Ministar odbrane SAD Čak Hejgel je na istoj konferenciji za štampu rekao da je u Iraku 200 američkih "vojnih savetnika", i da SAD neće da se uključe u borbe. On je ponovio izjave američkog predsednika Baraka Obame koji je to ranije već ukazao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.