Cela škola protiv   jednog dečaka

Izvor: Blic, 27.Okt.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cela škola protiv jednog dečaka

Prava učenika šestog razreda OŠ „Sava Šumanović“, kome je dijagnostikovana hiperaktivnost, ozbiljno su narušena ponašanjem ostalih đaka i njihovih roditelja, smatra zamenica zaštitnka građana Tamara Lukšić-Orlandić. Nakon što u ponedeljak na nastavu nisu došli učenici šestog, sedmog i osmog razreda, juče časovi nisu držani u čitavoj školi, jer žele da se „problematični“ dečak premesti.

Sve učionice u Osnovnoj školi „Sava Šumanović" u Altini >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << juče su bile prazne, jer roditelji nisu želeli da pošalju svoju decu na nastavu sve dok se dečak koji ide u šesti razred ne premesti u drugu školu. Budući da su svi upoznati sa njegovim problemom i činjenicom da je zbog toga ispisivan iz već dve škole, strahuju za bezbednost dece.

- Oko 80 odsto roditelja ne želi da im deca idu u školu dok je taj dečak tu. On je u školu upisan 13. oktobra i već je napravio tri incidenta. Prvo se „pokačio" sa jednim đakom i sve bi to bila obična svađa, da mi ne znamo ko je to dete. Što je najgore on mu je i pretio da će mu promeniti lični opis. Posle dva dana je pocepao knjigu na času, a i nastavnici se žale da često ustaje tokom nastave i ometa druge đake – kaže za „Blic" Zlatko Bertić, predsednik Saveta roditelja i dodaje da su čuli razne priče o tome šta je sve ovaj dečak radio u drugim školama.

Direktorka škole Jasmina Tonić kaže da su joj vezane ruke i da su se našli između dve vatre. Oni razumeju zabrinute roditelje, ali odluka o ispisivanju đaka ne zavisi isključivo od njih. Ipak, napominje da će nastavnici držati nastavu deci koja se odluče da dođu na čas. S druge strane roditelji dečaka, koji je navodno uzrok dvodnevnog haosa u školi su ogorčeni.

- Sin mi je bio na prva dva časa i onda sam ga odvela kući, jer me je duša bolela da ga gledam kako onako sam sedi u učionici. On mi je treće dete, sa prva dva nisam imala nikakvih problema i užasno mi je teško šta mi sve stavljaju na teret. On je samo dečak koji ima problema i radimo sve što možemo da mu pomognemo. Nažalost u ovoj školi su ga dočekali na nož, jer je većina nastavnika ovde došla iz njegove stare škole. Mnogi roditelji nisu ni znali o čemu je reč već su ih zaposleni zvali da im kažu da ne dovode decu na nastavu. Sve je to užasno, pa nije moje dete zlikovac – priča Sandra, majka „problematičnog" učenika šestog razreda.

U celu priču uključila se prosvetna inspekcija, ali i republički Zaštitnik građana, koji je za četvrtak zakazao sastanak svih zainteresovanih strana, uključujući i dečakovog lekara.

- Dečakova prava su ozbiljno narušena i mi smo na to već skrenuli pažnju. Kada su nam se njegovi roditelji obratili, razmotrili smo sve aspekte priče i u aprilu još naložili Sekretarijatu za obrazovanje da dečaka upišu u odgovarajući razred i da prate njegov prilagođavanje. Ovo što se desilo je nedopustivo, pa ćemo u četvrtak razmotriti šta je najbolje za dete i kako dalje treba postupati – priča za „Blic" Tamara Lukšić – Orlandić, zamenik zaštitnika građana.

U prosvetnoj inspekciji, očekuju da će se u četvrtak stvari rešiti, ali napominju da su roditelji u obavezi da deci omoguće da idu u školu i da bez obzira na razloge prave prekršaj sprečavajući ih u tome.

Potreban pravi pristup

- Dete koje ima poremećaj pažnje ili je hiperaktivno zahteva posebnu pažnju. Bez obzira što prima redovnu terapiju treba mu određeno vreme da se adaptira na novo okruženje. Takvo dete ume da ustane na času i šeta, zna da bude i agresivnije. Zbog toga roditelji drugih đaka ne žele takvo dete u istom odeljenju sa svojom decom. Ovo je naravno pogrešno, jer uz adekvatan pristup i rad sa svima problemi se mogu svesti na najmanju meru – smatra Aleksandra Hrnjak, školski psiholog.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.