Čekao 7 godina na zaradu od lešnika, kaže - isplatilo se

Izvor: Press, 19.Mar.2018, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekao 7 godina na zaradu od lešnika, kaže - isplatilo se

Novi Sad -- Zasadi pod jezgrastim voćem u Srbiji se uvećavaju, naročito plantaže lešnika.
Foto:Thinkstock
Najviše ga ima u Vršcu, Kuli, Šidu i okolini Pećinaca, ali to nije dovoljno za podmirenje naših potreba. Srbija je u 2014. uvezla lešnik u vrednosti od oko 10 miliona dolara. Sada je to smanjeno na dva miliona, što govori da je ta proizvodnja perspektivnija.
Nenad Vasiljčin iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Veternika je još pre deset godina proizvodnju lešnika prepoznao kao izuzetno isplativu, te je sa tadašnje 24 godine, na dva hektara zasadio oko 1.200 stabala, sa kojih rodi i do dve i po tone lešnika, piše RTV. 

"Prelazile su grane od komšije u moje dvorište, ne znam koliko sam imao godina, ali uglavnom lupao sam ih ručno, otišao sam u prodavnicu, gledao sam cenu, zainteresovalo me je, mislio sam moći će da rađa, bio sam siguran na mojoj parceli. I tako da sam se odlučio pre svega zbog cene, a bio sam oduševljen koliko je to rađalo, mislim od komšijskih tih par grana sam nakupio par kila, tako da sam bio ubeđen da će i kod mene to da bude", priča Nenad Vasiljčin. 

Kaže da je zadovoljan i da se ne kaje što je krenuo da to radi. 

Iako je prvu veću zaradu dobio tek nakon sedam godina, kada su stabla bila u punoj rodnosti, kaže da se čekanje isplatilo. 

Lešnik prodaje nešto nakupcima, a nešto u prodavnici zdrave hrane koju on i supruga drže. 

Cena na malo je 800 dinara kilogram, a nakupci plaćaju 500, 600 dinara. 

U odnosu na prethodne godine cena je pala, kaže, jer je jako dobar rod bio u Turskoj. 

Turska je vodeća zemlja po izvozu lešnika. Ona proizvede negde između 600 i 650 hiljada tona, što je 70 odsto od ukupne svetske proizvodnje. Srbija za sada proizvede svega hiljadu tona. Međutim, ono što ohrabruje, jeste da su mnogi voćari, naročito mladi, u ovom uzgoju prepoznali profitabilnost.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.