Čekajući odluku MSP-a

Izvor: RTS, 19.Feb.2010, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući odluku MSP-a

Hrvatska nije osporila nadležnost MSP da postupa po kontratužbi Srbije za genocid, kaže pravni zastupnik Srbije Saša Obradović za RTS. Posle odluke MSP da Hrvatskoj da rok za odgovor na kontratužbu Srbije, a našoj zemlji da uzvrati do 4. novembra 2011, naš pravni tim ne očekuje skori početak usmene rasprave.

Posle odluke Međunarodnog suda pravde da Hrvatskoj da rok do 20. decembra, za odgovor na kontratužbu Srbije, a našoj zemlji da uzvrati do 4. novembra 2011, naš >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pravni tim ne očekuje skori početak usmene rasprave, ni presudu.

Pravni zastupnik naše zemlje Saša Obradović za RTS kaže da Hrvatska nije osporila nadležnost tog Suda da postupa po kontratužbi Srbije za genocid.

"Bio je sastanak 4. februara sa pravnim timom Hrvatske. Hrvatska nije osporila, na bilo koji način, ni pitanje nadležnosti, ni pitanje prihvatljivosti, da se o našoj protivtužbi raspravlja u okviru istog postupka. Pošto se Sud rukovodio zahtevima stranaka izostala je odluka u ovoj fazi. Moguće je, teoretski, da Hrvatska u nekoj daljoj fazi postupka ospori nadležnost Suda da rešava po našoj protivtužbi, ali ja čvrsto verujem da takav zahtev neće biti uspešan."

MSP je objavio delove kontratužbe Srbije, u kojima se traži puno obeštećenje krajiškim Srbima. Ratna odštetu traže obe strane.

"Ukoliko Sud nađe da je neka država izvršila neki protivpravni akt koji povlači odgovornost i naknadu štete, onda on ostavi dovoljno vreme dvema stranama da se dogovore o visini naknade štete. Ako ti pregovori ne uspeju onda Sud donosi odluku. Tako da je za sada rano govoriti o nekim visinama naknade štete, ali za obe strane radi se o enormno visokim količinama", navodi Obradović.

O mogućem vansudskom poravnanju pravni zastupnik Srbije kaže:

"To je odluka koja zavisi od političke volje dve države. U ovom trenutku odlukom samo jedne države do toga ne može doći. Onog momenta kada se druga tužena strana, a to je Srbija, upusti u postupak, za svako povlačenje i obustavu postupka potrebna je izjava volja obe strane. Znači dogovor", ističe Obradović.

Na pitanje kako će, po isteku rokova koje je Sud dao Srbiji i Hrvatskoj, izgledati sam proces i usmena rasprava, Saša Obradović odgovara:

"Srbija ima rok da 4. novembra 2011. odgovori na sledeći hrvatski podnesak. Nakon toga mislim da ćemo imati nov sastanak u Hagu, na kome će Sud pitati Hrvatsku da li želi da dodatno odgovori samo na protivtužbeni zahtev Srbije, kako bi imala jednak broj podnesaka na naš zahtev koliko je Srbija imala odgovora na tužbeni zahtev Hrvatske. Ukoliko Hrvatska to bude želela da koristi, proći će još neko vreme a onda će se, u zavisnosti od sudskog ritma, odrediti rok za usmenu raspravu i posle toga će biti doneta presuda."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.