Čekajući da se led otopi

Izvor: RTS, 09.Feb.2012, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući da se led otopi

Zbog niskih temperatura, škole u Srbiji neće raditi ni naredne nedelje, a već od sutra, preduzeća koja nisu od vitalnog značaja ostaće bez struje. Čeka nas još desetak ledenih dana i isto toliko centimetara novog snega, već za vikend. Led na rekama, za sada, ne bi trebalo da izazove veće probleme.

Škole neće raditi ni sledeće nedelje, a tu odluku Vlade sutra bi trebalo da potvrdi i ministar prosvete, rekao je gostujući u emisiji Oko Milivoje Mihajlović, šef Kancelarije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Objasnio je da je odluka o produžetku raspusta u skladu je sa osnovnim ciljevima Vlade, među kojima su zaštita đaka, spasavanje i snabdevanje stanovništva u zavejanim područjima i očuvanje energetskog sektora.

Dosadašnji apeli Vlade da se smanji potrošnja nisu urodili plodom, objasnio je Mihajlović i pozvao građane da "ugase neku sijalicu" i, ako je to moguće, ne dogrevaju stanove.

U roku od 12 sati uslediće i prva isključenja električne nergije, ali ta mera odnosiće se isključivo na preduzeća koja nisu od vitalnog značaja, na kulturne ustanove i sportske hale, objasnio je Mihajlović.

Vlada poziva sve koji mogu da potrošnju električne nergije svedu na minimum.

"Ova mera će doneti uštede energije, ali će smanjiti proizvodnju. Važno je za građane da neće biti restrikcija. Pošteđene će biti bolnice i neka preduzeća", rekao je Mihajlović.

Objasnio je da bi se na taj način uštedelo dovoljno struje, a od dodatnih mera, na raspolaganju su i ograničenje i smanjenje rada drugih institucija i da se potzrošnja energije u državnoj upravi svede na minimum.

"Da je sistem uhodaniji, ne bi nam bile potrebne ovkve mere", smatra meteorolog Nedeljko Todorović.

Podsetio je da je i u decembru 2009. godine bilo je hladno i da su temperatire bile slične kao ovih dana, da je 2010. sneg bio ove visine i trajao do marta, baš kao i prošle godine, kada se zadržao od januara do 10. marta.

"Specifičnost ove zime jeste dugačak niz hladnih dana i što temperature ni u najtoplijem delu dana ne prelaze minus 10, minus 8 stepeni, a danas su temperature, naročito u Vojvodini, bile i niže od prognoziranih", objasnio je Todorović.

Toplije dane meteorolzi najavljujuposle 15. februara, ali će se temperature i tada kretati oko nule.

Za led na rekama, najpovoljniji scenario bio da otopljenje dođe s juga, upozorio je direktor Republičkje direkcije za vode Aleksandar Prodanović.

"Ako bi temperature bile oko 5 stepeni, onda ne bi bilo problema. Ali, ako bi otopljenje došlo sa severa, onda bi došlo do porasta nivoa vode i to bi predstavljalo veliku opasnost", kaže Prodanović.

Objasnio je da su korita rekao na 45 lokacija su utvrđena, ali da bi previsok vodostajipak mogao da ugrozi te brane.

"Za sada, sam ledostaj nije problem, ali bi problem mogle da budu ledene barijere, dolazak velikih voda i transport leda koji, sad nema gde dalje da ide od Đerdapa", rekao je Prodanović.

Podsetio je i da još ne preti opasnost opasnost da se stvore ledene barijere, jer je brzina toka mala.

"Umesto dva, dogovorili smo četiri ledolomca, ali koristićemo ih tek nakon otapanja i pokretanja leda, ako se pojave ledene barijere", objasnio je direktor Direkcije za vode.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.