Čekajući Trampa: Da li će i on videti rusku dušu Putina?

Izvor: B92, 10.Feb.2017, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući Trampa: Da li će i on videti "rusku dušu" Putina?

Da li će Ljubljana ponovo biti mesto rusko-američkog susreta na vrhu zavisi od aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa.

Šef ruske države Vladimir Putin je tu ideju već prihvatio, ali to i nije takvo iznenađenje kako na prvi pogled izgleda.

Samit Rusija-SAD u Ljubljani, naime, bio bi drugi po redu, s tim što bi "ruski akter" samita bio isti.

U Ljubljani, tačnije obližnjem Brdu kod Kranja juna 2001. godine prvi put su se direktno sastali Putin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i tadašnji američki predsednik Džordž Bus.

Putin je , posle razgovora sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, izjavio da nema ništa protiv da Ljubljana bude moguće mesto sastanka sa njegovim američkim kolegom, ali je skrenuo pažnju da o tome ne odlučuje samo on.

"Već smo imali takve sastanke u Ljubljani", rekao je Putin.

Ruski mediji, uključujući Tass, pogrešno su naveli u izveštajima da je Putin "očigledno mislio na njegov sastanak sa Trampovim prethodnikom Barakom Obamom".

Reč je zapravo o sastanku Putin - Buš.

Predsednici dve sile inače tada su izrazili zadovoljstvo razgovorima, uprkos činjenici da nisu postigli dogovor o jednom od kljucnih problema u rusko američkim odnosima - američkom raketnom stitu.

Dogovora nije bilo, ali jeste emocija, imajući u vidu navode medija, odnosno čuvenog Bušovog komentara o "ruskoj duši":

"Gledao sam čoveka u oči. Mislim da je veoma otvoren i pouzdan. Imali smo odličan dijalog. Mogao sam da osetim njegovu dušu", rekao je Buš novinarima posle samita.

Putin je religioznog Buša osvojio "verskom vezom", ispricavši mu priču o krstu koji mu je poklonila majka - jedinoj stvari koja je "preživela" požar u njihovoj kući na selu.

Taj susret je u Sloveniji ocenjen kao ogroman uspeh slovenačke države, iako je doneo skoro vanrednu situaciju u Ljubljani i okolini.

Jedini međunarodni aerodrom u Sloveniji je zatvoren na 12 časova, svi letovi su preusmereni u Zagreb, centar grada je bio zatvoren, a demonstranti protiv globalizacije, njih 400, nisu pušteni ni blizu centra grada, iako su demonstracije bile mirne, a oba predsednika tridesetak kilometara dalje.

Da li će ponovo biti sastanka u Ljubljani - ostaje otvoreno, dok se ne izjasni i Tramp.

Emocije ovaj put, međutim, ne bi bile preterano iznenađenje, imajući u vidu medijske komentare i silne špekulacije o "specijalnim vezama" Putina i Trampa gotovo od samog početka Trampove predsedničke kampanje u Sjedinjenim Državama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.