Izvor: B92, 10.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući Tadića i Koštunicu

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da nije zadovoljan dinamikom pregovora o vladi.

Predsednik Boris Tadić, iako veruje da je novu vladu moguće formirati, tvrdi da ni sam nije zadovoljan dinamikom kojom se pregovori vode. On kaže da u pregovorima nikada nije bilo razgovora o personalnim rešenjima, već da je prioritet da se odredi u kom pravcu zemlja treba da ide.

Mada su lideri Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije Boris Tadić i Vojislav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Koštunica prošle nedelje najavljivali da će se pregovori o novoj vladi intenzivirati odmah posle Uskrsa, još se ne zna kada će biti održan sastanak Tadić-Koštunica.

To ne znači da nema nikakvih pregovora, kaže predsednik DS-a. "Sastaću se s Koštunicom, ali nemojte me pitati kada jer ne znam da vam kažem datum pošto još nisam zakazao sastanak, ali pregovori o novoj vladi neprestano traju na nivou naša dva kabineta, oni se konstantno vode", kaže Tadić.

Tadić kaže da Vlada Srbije još nije formirana jer stranke koje pregovaraju o tome "nisu učestvovale u razgovorima punim kapacitetom".

U G17 plus kažu da građani od predsednika i premijera očekuju ne samo da konstatuju problem, već da učine nešto čime bi opravdali poverenje koje su im dali.

S druge strane DSS, iako je trebalo juče da održi redovnu konferenciju za novinare, još se ne oglašava povodom razgovora o novoj vladi.

Prema saznanjima B92, u toj stranci očekuju dogovor ili početak razgovora Koštunica-Tadić ili makar nastavak pregovora stranačkih delegacija, nakon čega bi se i oni oglasili.

Vladimir Goati, predsednik organizacije Transparentnost Srbija, za B92 kaže da je ponašanje lidera DS-a i DSS-a u pregovorima o vladi očekivano jer su njihovi ulozi veliki.

Na pitanje zbog čega Koštunica još nije odgovorio na ponudu DS-a, Goati kaže da je premijer u odličnoj strateškoj poziciji, zbog čega njegove ambicije idu u nebo.

"Može da koalira, teorijski gledano, s radikalima, i to je sad pitanje, ja upotrebljavam izraz ucena, ali to je normalno u koalicionim pregovaranjima, DSS je sada stranka srednje veličine", kaže on.

"Ona ima ulogu jezička na vagi i to joj daje šansu da neumereno traži, ali je pitanje interesa i održanja DS-a da dopusti onoliko koliko je nužno, a ni milimetar više od toga", kaže on.

Čekajući konsultacije

Inače, inicijativu Demokratske stranke podržali su G17 plus, Liberalno-demokratska partija i većina stranaka manjina, dok je Demokratska stranka Srbije bila protiv, zahtevajući da predsednik parlamenta bude deo ukupnih dogovora o formiranju nove vlade.

Na tim poslednjim konsultacijama parlamentarnih stranaka, i radikali su najavili da će imati svog kandidata za predsednika Skupštine Srbije.

Podsetimo, predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica najavili su da će odmah posle uskršnjih praznika intenzivirati razgovore o formiranju nove vlade.

Međutim, još nema zvaničnih potvrda da će se njih dvojica sastati već danas, kako su objavili pojedini mediji.

Predsedavajuća parlamentu Borka Vučić izjavila je za B92 da su u toku konsultacije stranaka o formiranju parlamentarne većine, a da će ona, čim bude postignut dogovor, zakazati nastavak konstitutivne sednice Skupštine.

Međutim, odmah posle te izjave, u DSS-u i u stranci Borke Vučić, Socijalističkoj partiji Srbije, negirali su da ima bilo kakvih konsultacija.

Konfuziju oko nastavka konstitutivne sednice parlamenta pokušao je da razreši lider SPS-a Ivica Dačić, rekavši za B92 da sve dok DS i DSS ne postignu dogovor o predsedniku parlamenta, neće biti zakazan nastavak konstitutivne sednice Skupštine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.