Čekaju sneg da prekrije sve

Izvor: Vesti-online.com, 18.Sep.2018, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekaju sneg da prekrije sve

Mada je Republička građevinska inspekcija još u aprilu naložila uklanjanje divljeg objekta na vrhu Kopaonika, površine 1.000 kvadrata (odobrena gradnja montažnog kafea površine 250 kvadrata), a početkom avgusta organizovala i njegovo neuspelo rušenje, restorani u trospratnici na Pančićevom vrhu, nedaleko od mauzoleja Josifu Pančiću i vojnih objekata na ovoj planini, celo leto normalno rade, a novo rušenje još nije zakazano.

Najavljeno rušenje u avgustu (ako je uopšte >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i bilo u planu) propalo je jer, kako je tada saopšteno iz Ministarstva građevina, nije obezbeđena asistencija policije. Odmah potom iz policije je objašnjeno da MUP-u nisu dostavljene informacije o tome: da li je inspekcija pokušala rušenje bez asistencije policije i da li je bilo otpora, a iz Ministarstva građevina je najavljeno kompletiranje dokumentacije i novo rušenje.

Da li će novo rušenje biti zakazano, i kada, i da li će se na Pančićevom vrhu konačno pojaviti i policija, jer postoje ozbiljne indicije da će svaki pokušaj rušenja naići na otpor, još niko ne zna.

Turistički radnici na Kopaoniku uglavnom ističu da rušenja neće biti i naglašavaju da je anonimna Snežana Mitković iz Smedereva, koja se vodi kao investitor, samo paravan mnogo moćnijim ljudima, bliskim vlastima, koji su zaštićeni i kojima niko ništa ne može.

- Da nije bilo podrške iz vrha vlasti, ovaj objekat bio bi srušen još u temeljima. Sve što se sada radi, jeste bacanje prašine narodu u oči. Od rušenja neće biti ništa. Možda pre zime bude zakazano još jedno, koje iz nekog razloga neće uspeti, a potom će doći zima i sneg (na Kopaoniku zna da padne još polovinom oktobra) kada će stići i opravdanje "da zbog vremenskih (ne)prilika rušenje nije moguće do proleća", a na proleće sve iznova - priča jedan dugogogodišnji turističi radnik na Kopaoniku i naglašava da je "ruglo na Pančićevom vrhu potvrda bahatosti onih koji su ga sagradili i onih koji ih štite".

Uz sporni objekat, inspekcija je naložila rušenje i septičke jame zapremine oko 300 kubika, koja je takođe izgrađena bez dozvole. Na Pančićevom vrhu je zabranjena svaka gradnja, nemoguća je i legalizacija izgrađenog objekta.

Vlasnici objekta nelegalno su se priključili na vodu i struju, polovinom leta struja im je isključena, ali su oni odmah uključili agregat.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.