Izvor: Blic, 15.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekaju lift već osam godina

Čekaju lift već osam godina

SMEDEREVO - 'Komšija, zadžite lift! Na koji sprat idete komšinice?' Ovakve razgovore nije moguće čuti u zgradi u Ulici Dositejevoj broj 76 u smederevskom naselju Papazovac, gde 130 stanara osam godina, od kako su se uselili, svakodnevno ide peške gore-dole nadajući se da će obećani lift, koji su pošteno platiti, konačno biti ugrađen.

- Kada smo se sa sedam godina zakašnjenja uselili 1998. godine, u zgradi je bilo opšte >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rasulo. Stanove smo platili pre useljenja, u cenu kvadrata uračunat je i lift, ali ni do dana današnjeg nije ugrađen - kaže Milijana Milenković, zamenica predsednika Skupštine stanara koji je čekajući lift digao ruke i nedavno se odselio.

Zgradu je gradila firma 'Jugovo', a investitori su bili 'Sartid' i Vojska. Iako sve zgrade u naselju imaju lift, nadležni su se pravdali da je ova zidana u vreme sankcija i da je pare za lift pojela inflacija. Otvor za lift postoji, ali kabina i motor nisu ugrađeni nikada. Ovi ljudi smatraju da su opljačkani, a da za to niko nije odgovarao.

- Čuli smo da je naš lift prodavan čak devet puta, a da su ga dobili srećnici tek u desetoj zgradi. Predlagano je i da skupimo oko milion dinara, pa da nam opština pomogne, ali nikome ne pada na pamet da dva puta plaća istu stvar - kaže Milenkovićeva.

Stanari sedmospratnice izračunali su da je od useljenja svako prešao 1.800.000 stepenika, odnosno 183 kilometra, i preneo u proseku 20 tona tereta. Komšinica kojoj je pozlilo zamalo nije umrla dok su je sneli. Hitna pomoć brže je stigla iz grada nego ona sa četvrtog sprata.

Donedavno je u hodniku na četvrtom spratu bio i krevet koji je služio kao odmorište, a sada stanari predah traže na stolici, poput Dragana Pešića koji je srčani bolesnik. Pešić svoj i život komšija poredi sa životom logoraša u Mathauzenu.

- Nosimo namirnice, džakove sa paprikom za zimnicu, samo nam još robijaška odela fale - kazuje Dragan dok se od umora bori za vazduh.

J. Ilić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.