Čekaju dozvole i da  prođe kriza

Izvor: Blic, 01.Apr.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekaju dozvole i da prođe kriza

Ekonomska kriza, teško dolaženje do dozvola, ili nešto treće, ipak, u prestonici postoji mnogo najavljenih velikih projekata koji nikad nisu realizovani. Marina Dorćol, kule kod „Arene”, samo su neki od projekata koji nisu odmakli dalje od projektne dokumentacije.

U poslednje vreme, od privatnih investitora često smo mogli da čujemo basnoslovne sume novca koje će uložiti u gradnju, ali je za sada, sve ostalo na nivou projekata i slika budućeg izgleda. Investitori objašnjavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je problem u nerešenim pitanjima vlasništva, monopolu države nad zemljištem i teškom dobijanju dozvola.

Golf tereni u Surčinu: Konzorcijum „El golf", trebao je prošlog proleća da krene sa izgradnjom golf terena, jezera, vila i pratećih hotela u Surčinu. Kompleks je trebao da se prostire 300 hektara zemljišta i zaposlio bi oko hiljadu ljudi. Projekat je vredan oko 700 miliona evra. Za sada, od realizacije nema ništa, a čelni ljudi ove gradske opštine pričaju „da se od toga još nije odustalo”.

Šoping centar na Autokomandi: Kompanije „MPC” i „Delta holding”, dugo su „vodile bitku” za atraktivnu lokaciju na Autokomandi, gde bi gradili šoping centre. Na kraju, tri hektara kupila je kompanija „MPC” koja je u međuvremenu odustala od kupovine, dok preostalim zemljištem raspolaže „Delta”. Ova kompanija je i napravila idejni projekat za ovu lokaciju. Prema projektu, zdanje će imati tri sprata sa prodavnicama i buticima, supermarket u suterenu, a vrh „Autokomande" je rezervisan za restorane, fitnes centre, za zabavu i provod. Idejno rešenje za „Autokomandu" je gotovo. Sledi izrada detaljnih planova, a izgradnja je trebala da počne prošle godine. Takođe, „Delta” je na ovoj lokaciji htela da gradi dve visoke kule, ali se od toga za sada odustalo.

Marina Dorćol: Jedan od projekata koji već dugo čeka realizaciju. Prema projektu, na ovom prostoru predviđa se izgradnja ekskluzivnog stambeno-poslovnog kvarta, čija vrednost prelazi 200 miliona evra. Na to se čeka od 2006. godine, kada je potpisan ugovor sa kompanijom „Engel marina Dorćol". Prema najavama, na levoj obali Dunava biće sagrađeno pet stambenih kula, jedna poslovna zgrada, hotel visoke kategorije i marina za 150 čamaca. Oko zgrada biće sagrađeni parkovi i igrališta za decu. Kompanija tvrdi da je glavni problem što predugo čekaju dozvole.

Kule kod „Arene”: Preko puta „Beogradske arene", u Bloku 26 izraelska kompanija „CEE”, iz koji stoji poznati biznismen Julije Ofer, trebalo je da počne izgradnju četiri kule, visoke 185 metara, površine od 460.000 hektara. Prema projektu, svaka ima po 42 sprata. Projekat je vredan pola milijarde evra. Međutim, ovaj projekat se više ne pominje, a kako stvari stoje, od njegove realizacije neće biti ništa. Projekat usporava i Studija spratnosti, čija se izrada čeka i koja bi odredila da li ove kule uopšte mogu da se grade na toj lokaciji.

Hotel Jugoslavija: Najavljeno je da će rekonstrukcija, koja još nije počela, doneti Beogradu najbolji hotel. Kako je najavljeno, hotel sa pet zvezdica raspolagaće sa 280 luksuznih soba, nekoliko restorana, konferencijskim dvoranama, velnes i spa centrom. Ceo kompleks će imati 26 hiljada kvadrata za mešovitu namenu, 34 hiljade za stambeni i poslovni prostor i 30 hiljada kvadrata za prodajne objekte. Poslovni objekat će biti sagrađen u obliku kule, na čijem će poslednjem spratu biti stanovi. Međutim, iako su odavno najavljeni, radovi još nisu počeli. Hotel u Rajićevoj: Izraelsko preduzeće „A.B.D" d.o.o počelo je gradnju luksuznog kompleksa u Rajićevoj ulici, koji će obuhvatati prvi hotel sa pet zvezdica u centru grada, kapaciteta od 240 hotelskih jedinica, tržni centar i podzemne garaže. Projekat je vredan oko 100 miliona evra. Početak izgradnje hotela koče imovinsko pravni odnosi, ali se zna da investitor od ovog projekta nije odustao.

Šoping mol na Trošarini: Najavljeno je da će na mestu starih zgrada na Trošarini nići novi šoping mol. Kompanija „Verano grup" najavila je da će na tom mestu sagraditi objekat od 73.000 kvadrata, koji će osim prodajnih i ugostiteljskih sadržaja, imati i kugalnu, multipleks bioskop, igraonice, fitnes i velnes centar. Najavljeno je da će radovi početi krajem prošle godine, ali je projekat još u fazi prikupljanja neophodnih.

„Zlatna kapija": Zgrada bivšeg saveznog MUP, koja je srušena u bombardovanju, i dalje čeka na realizaciju projekta „Zlatna kapija Beograda", kako su ga nazvali investitori u kompaniji „Plaza". Realizacija projekta nije počela ni posle dve godine otkako su ga novi vlasnici zgrade bivšeg saveznog MUP-a predstavili javnosti. Na ovom mestu predviđena je gradnja luksuznog objekta na sto hiljada kvadrata, u kome bi trebalo da bude hotel, kongresne dvorane, kuglane, bazeni, restorani, fitnes centar, saune, pa i beogradski „Diznilend". Projekat vredan 200 miliona dinara, još nije odobren.

Skadarlija: Godinu i po dana nakon što je italijanska firma „Star immobilliare" kupila kompleks pivare „BIP" na Skadarliji za deset miliona evra, završen je urbanistički projekat rekonstrukcije postojećih objekata pod zaštitom države i izgradnje novog tržnog centra. Prema projektu, radovi su već trebali da budu završeni, a vrednost investicije je 100 miliona evra. Na placu veličine 1,5 hektara, u srcu boemskog dela grada i dalje se nalaze zapušteni i ispražnjeni objekti predratne pivare „Bajloni”, odnosno posleratnog „BIP-a”.

Kompleks na placu IKL: Izgradnja ekskluzivnog stambeno - poslovnog kompleksa površine od ukupno 90.000 kvadrata na placu Industrije kotrljajućih ležajeva u Knez Danilovoj ulici, već je trebalo da počne. Iza ovog projekta, vrednog 100 miliona evra, stoji izraelska kompanija „Dajrekt kapital S".

U prvoj fazi, trebalo je da krene izgradnja stambenog kompleksa. U njemu će biti sagrađene četiri zgrade sa oko 300 stanova, a u svakoj će postojati tri lifta i spa centar. Osim toga, u ovom stambenom kompleksu postojaće i sportski sadržaji, teretana, prodavnice, kao i posebna zdravstvena ustanova, a za buduće stanare biće angažovano i danonoćno obezbeđenje. Investitor je predao idejni projekat, čeka dozvole, a izgradnja će trajati od tri do pet godina.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.