Čekaćemo ovde dok ne otvore granicu FOTO

Izvor: B92, 15.Sep.2015, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čekaćemo ovde dok ne otvore granicu" FOTO

Više od hiljadu ljudi, koje nisu pustili preko Horgoša 2, stigli su na prelaz Horgoš 1. Ovde ih je dočekala limena kapija, kojom su im zatvorili i ovaj prolaz.

Preko megafona, sa mađarske strane, poručeno im je da ne mogu proći, da ovde ne mogu tražiti azil, da ga potraže u nekoj drugoj zemlji ili da se vrate u Siriju.

“Ne znam zašto su zatvorili, mi ne želimo da tražimo azil u Mađarskoj, želimo da idemo u drugu zemlju. Ne znam gde ćemo, možda ćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostati ovde, možda ćemo potražiti krijumčare, ali uvek postoji put”, kaže jedan od izbeglica.

Revoltirani zbog zabrane prolaska, hiljade izbeglica selo je na asfalt i počelo štrajk glađu.

"Čekaćemo ovde dok ne otvore granicu", odlučna je jedna žena.

Samo nekoliko stotina metara dalje, na prelazu Horgoš dva, situacija nešto mirnija, ali ne manje dramatična. Ljudi su ovde razapeli šatore, čekaju da ih neko pusti. Kada shvate da je čekanje uzaludno, kreću ka Horgošu jedan.

"Bežim od rata, išli smo morem, išli kroz šume, sve smo to prošli, a sada ne možemo dalje. Ne znam šta da radim", kaže izbegli.

Dešavanja na Horgošu ministar Aleksandar Vulin nazvao je brutalnim kršenjem pozicije same Mađarske.

“Još juče su govorili da će zatvoriti granicu za ilegalne prelaske, ali za sve koji žele da izraze nameru za traženje azila, omogućiće im da nesmetano uđu na teritoriju mađarske, kao što vidite od toga nema ništa, kao što vidite ovo je direktno kršenje reči mađarske vlade. Ono što je juče rečeno, danas ne važi. Mi zvanično nismo obavešteni da će ovaj prelaz biti zatvoren."

Iako je juče bilo najava da bi Srbija mogla da pošalje vojsku na granicu, u slučaju da Mađarska počne da vraća izbeglice u Srbiju, ministar Vulin kaže da se za sada o tome na razmišlja.

.

.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Ako treba, čekaćemo i narednih mesec dana" (FOTO)

Izvor: B92, 15.Sep.2015

Više od hiljadu izbeglica i dalje se nalazi na prelazu Horgoš 1. Dočekala ih je limena kapija kojom su im zatvorili i ovaj prolaz...Mađarska granična policija saopštila je preko razglasa da više neće dopustiti prolaz izbeglicama sa Bliskog istoka koji na srpsko-mađarskoj granici čekaju od ponoći,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.