Čeka se potpis predsednika: Smrtna kazna streljanjem za pokušaj terorizma

Izvor: B92, 18.Maj.2022, 20:22

Čeka se potpis predsednika: Smrtna kazna streljanjem za pokušaj terorizma

Belorusija je u svoj krivični zakon uvela i smrtnu kaznu za "pokušaj počinjenja terorističkog čina", prenose ruske agencije.

"Predsednik Aleksandar Lukašenko je potpisao zakon koji predviđa smrtnu kaznu za pokušaj izvršenja terorističkog čina", prenosi AFP. Agencije navode i su na meti ove kazne pripadnici opozicije.

Podseća se i da se smrtna kazna do sada primenjivala samo na osobe koje su počinile teroristički napad te da su na meti novog zakona prvenstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pripadnici opozicije, među kojima je i čelnica opozicije Svetlana Tihanovska, koja je trenutno u egzilu.

Krajem aprila beloruski parlament usvojili su u dva čitanja predlog zakona o izmeni Krivičnog zakona koji nudi mogućnost smrtne kazne u slučaju pokušaja terorističkih napada.

Da bi zakon u Belorusiji stupio na snagu, moraju ga odobriti oba doma parlamenta i da ga potpiše predsednik.

Od masovnih protesta 2020. protiv autoritarne vladavine Lukašenka, koji je na vlasti od 1994., brojni članovi opozicije su uhapšeni i optuženi za pokušaj ili pripremu terorističkog čina.

Belorusija je poslednja zemlja u Evropi koja primenjuje smrtnu kaznu, a izvršava se streljanjem, podseća Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Belorusija uvela smrtnu kaznu i za pokušaj izvršenja terorističkog akta

Izvor: Beta, 18.Maj.2022

Beloruske vlasti su danas odobrile izmene krivičnog zakona kojima se smrtna kazna uvodi i za pokušaj izvršenja terorističkog akta, a kritičari vlade u Minsku navode da je taj potez usmeren protiv opozicionih aktivista.U Belorusiji, kojom čvrstom rukom vlada predsednik Aleksandar Lukašenko, do...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.