Izvor: B92, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka se odluka o Deliću

Hag -- Pretresno veće Haškog suda danas ili sutra doneće odluku o zahtevu da se Rasim Delić uhapsi i vrati u Sheveningen.

Haški optuženik general Rasim Delić trenutno se nalazi u BiH, a Tužilaštvo tvrdi da je prekršio ograničenja privremenog puštanja na slobodu. Odluka bi trebalo da bude doneta pošto Veće dobije odgovor Tužilaštva na žalbu Delićeve odbrane u kojoj se negira da je ratni komandant Glavnog štaba muslimanske Armije BiH prekršio pravila, rečeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Tanjugu u kancelariji Tribunala za saradnju s medijima.

Portparol Tužilaštva Olga Kavran rekla je nacionalnoj agenciji da će Tužilaštvo danas posle podne predati podnesak u kome reaguje na stavove koje je iznela Delićeva odbrana, posle čega bi trebalo da usledi odluka Pretresnog veća.

Glavna tužiteljka Karla del Ponte je u zahtevu navela da je general Delić, kome se u Hagu sudi po komandnoj odgovornosti zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima i Hrvatima u srednjoj Bosni, prekršio uslove iz naloga o privremenom puštanju na slobodu, jer se u Sarajevu susreo sa članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem, s kojim je razgovarao o optužnici, iako je izričito zabranjeno da o tome razgovara bilo s kim, osim sa svojim advokatom Vasvijom Vidović.

"Tužilaštvo tvrdi da fotografija, saopštenje iz kabineta Silajdžića i novinski članci, jasno pokazuju da je optuženi Delić diskutovao o svom predmetu sa trećom stranom", navelo je Tužilaštvo.

Delićeva odbrana je negirala navode Tužilaštva, tvrdeći da general nije 13. decembra razgovarao sa Silajdžićem o optužnici i suđenju, već o svom zdravlju i porodičnoj situaciji.

Vlada Federacije BiH takođe je ocenila da Delić u razgovoru sa Silajdžićem nije prekršio odredbe Tribunala kojim su utvrđeni uslovi puštanja na privremenu slobodu, i izrazila spremnost za davanje dodatnih garancija za penzionisanog generala Delića.

Prema pravilima Tribunala o privremenom puštanju na slobodu, optuženima je izričito zabranjeno da o svom predmetu razgovaraju bilo s kim, izuzev sa svojim advokatom.

Sudsko veće Haškog suda odobrilo je krajem novembra Deliću zahtev da privremeno bude pušten na slobodu i da provede u Visokom i u Sarajevu vreme od 11. decembra do 11. januara 2008. godine.

Delić, kome je suđenje počelo 9. jula, optužen je za ubistvo, silovanje i okrutno postupanje prema hrvatskim i srpskim zarobljenicima u BiH od 1993. do 1995. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.