Izvor: S media, 22.Avg.2012, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka nas "paklen" dan: Temperatura do 40 stepeni!

U Srbiji će i danas biti pretežno sunčano i veoma toplo, uz najvišu dnevnu temperaturu od 35 na severu, do 40 stepeni na jugu i jugoistoku zemlje.

Već u prvim jutarnjim satima temperatura će biti od 14 do 22 stepena.

Tropske temperature portajaće do kraja nedelje. Posle toga slede jesenje temeprature, ali bez kiše. Čeka nas Miholjsko leto!

Opširnije o tome čitajte OVDE

Saveti lekara: Lagana ishrana, uzimanje tečnosti, adekvatno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << odevanje

Lagana ishrana, uzimanje više tečnosti, adekvatno odevanje i izbegavanje izlaganja suncu u najtoplijem delu dana, saveti su lekara građanima kako da bolje podnesu velike vrućine koje se danas i narednih dana očekuju širom Srbije.

- Potrebno je stalno nositi sa sobom bočicu sa vodom, a u periodu od 10 do 18 časova izbegavati direktno sunčevo zračenje - savetuje Nada Macura

Radnici na gradilištima - oprez!

Još ovih nedelju dana radnici na gradilištima trebalo bi da povedu računa o zaštiti na radu, a ukoliko neko ima hipertenziju, vrtoglavicu ili nesvesticu ne bi trebalo da se preforsira radom.

Kada su vrućine, u prostorijama u kojima se boravi i u vozilima potrebno je podesiti klimu, dok je na kupalištima potreban oprez.

- S druge strane, kada se koristi klima razlika spoljašnje i unutrašnje temperature ne bi smela da bude veća od 10 stepeni – kaže Macura.

Požari bukte Srbijom

Nažalost, ovako visokre temperature izazvale su i požare po Srbiji. Posle Aleksandrovca i Žitorađe, požar zahvatio i Čigotu.

- Mašine prokopavaju put jer je teren nepristupačan. Za sada vatra ne ugrožava vikend-naselje - kaže načelnik odeljenja za vanredne situacije u Užicu Zoran Milojević.

Opširnije pročitajte OVDE

(S media)

Foto: ThinkStock/Gulliver

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.