Ceh i za rasipnike

Izvor: Politika, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ceh i za rasipnike

Poslednja istraživanja "Vodovoda" kažu da se prosečna potrošnja vode po domaćinstvu smanjuje, što se tumači većom brigom vlasnika stanova da ne rasipaju vodu

U vremenu kada je svaki dinar rashoda važan, a voda opet poskupela, mnogi građani sumnjičavo gledaju na sadašnji mehanizam naplate litara jer po njemu ne mogu neprestano da prate nivo potrošnje vode.
Naime, račun za vodu formira se tako što se potrošena voda deli brojem članova domaćinstva, a ako nema >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pouzdanog podatka o broju stanara u domaćinstvu, onda se voda plaća po kvadraturi stana, odnosno poslovnog prostora, po normativu od 0,3 kubika po kvadratnom metru.


Za "Vodovod" je prilikom očitavanja i dalje merodavan samo glavni vodomer na ulasku u zgradu pa se gubici vode koji se mogu pojaviti "iza" tog vodomera, u zgradi, ili u curenju na instalacijama, vodokotliću i slično – dele na ravne časti po džepu svih stanara.

Postoji i drugi način merenja potrošnje – ugradnja individualnog vodomera, ali od 150.000 vodomera u Beogradu, u proteklih 10 godina registrovano je tek 3.000 ovakvih vodomera, što je samo dva odsto.

– Svojevremeno, kada je cena vode bila dosta niža, građani nisu bili toliko zainteresovani za vodomere. Kubni metar vode koštao je 2001. godine jedan dinar, a prosek potrošnje je bio 25 kubika! Sada, kada je kubik od 1. februara otišao na 35,19 dinara, potrošači se sve više interesuju za individualne vodomere – pojašnjava Stevo Savić, direktor Sektora prodaje u "Beogradskom vodovodu i kanalizaciji".

Prednost individualnog vodomera je, kaže Savić, što će potrošač manje plaćati utrošak vode, ali, ukoliko ima zajedničkog utroška, odnosno "gubitaka" negde između glavnog vodomera (koji očitava "Vodovod") i individualnih merača, ta razlika ići će na teret svih stanara, a biće, naravno, pridodata i računu stanara koji ima individualni vodomer.

Nije to, međutim, jedina mana ovog uređaja koji bi trebalo da dovede do "čistih računa": novi vodomer mora da obuhvati sva točeća mesta u stanu (kuhinja, toalet...), rečju, sva točeća mesta treba da se prikače na jednu vertikalu, iza novog vodomera. A to kod mnogih domaćinstava znači ogroman posao prerade svih kućnih instalacija, plus 50 evra za novi vodomer.

Jedna od najvećih zamerki potrošača jeste i da nadležni iz "Vodovoda" retko čitaju vodomere pa nema, kako kažu, preciznog uvida o promenama u potrošnji.

– Iako na teritoriji Beograda ima gotovo 150.000 vodomera, za godinu dana uspevamo da na svakom od njih pojedinačno imamo četiri čitanja, tamo gde je veća potrošnja imamo pet-šest čitanja, a kod nekih podatke zapisujemo i 12 puta godišnje. Time se pridržavamo plana da nikada nemamo manje od četiri čitanja po jednom meraču, da bismo predupredili gubitke – kaže Savić.

On, međutim, podseća da mnogi nesporazumi na relaciji "Vodovod" – potrošači, nastaju zbog nerazumevanja ko je za šta odgovoran.

– Ima građana koji ne shvataju da su kupovinom stana preuzeli i obavezu održavanja instalacija, ali i vodovodnih šahtova u kojima se nalaze merači. Sve instalacije iza glavnog vodomera su nadležnost vlasnika stanova, a to se odnosi i na baždarenje i održavanje individualnog merača, ako ga vlasnik ima. Stanari su dužni da brinu i da vodovodno sklonište bude suvo, čisto i pristupačno. Iznad njega ne sme biti parkiranih vozila, a čitač mora u svako doba dana da ima lak pristup. Nekad baš tu bacaju šut, mrtve životinje, zbog loše izrade šahta nekad je često pun vode, a posle ima pritužbi da ne očitavamo. S druge strane, ima ogroman broj savesnih, ali gotovo da nema zgrade u kojoj nema bar po jedan nesavesni potrošač. Nažalost, savesni stanari plaćaju ceh i za takvog stanara koji dozvoljava da voda otiče – dodaje direktor prodaje u "Beogradskom vodovodu i kanalizaciji".

Inače, poslednja istraživanja "Vodovoda" kažu da se prosečna potrošnja vode po domaćinstvu smanjuje i da je već bliža broju od 20 umesto ranijih 25 kubika, što se u ovoj komunalnoj kući tumači većom brigom vlasnika stanova da ne rasipaju vodu i češćim popravkama instalacija.

Saša Marić

[objavljeno: 16.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.