Časove čine zanimljivim, a kolege ih nazivaju štreberima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2018, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Časove čine zanimljivim, a kolege ih nazivaju štreberima

Za mnoge učenike časovi u osnovnoj i srednjoj školi su dosadni, gradivo suvoparno i nezanimljivo, ali ima nastavnika koji se trude da to promene i da đaci na kreativniji i zanimljiviji način nego obično provedu čas.

Oko 2.500 nastavnika iz cele Srbije uključeno je u eTwinning - internet portal koji povezuje zaposlene u školama i predškolskim ustanovama širom Evrope.

Nastavnici zajednički osmišljavaju i sprovode onlajn projekte, razmenjuju ideje i povezuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << učenike. Korišćenje portala je besplatno, a nastavnici rade isključivo na dobrovoljnoj bazi i ne dobijaju nikakvu nadoknadu za to.

Osmišljavanje projekta i realizacija sa kolegama iz inostranstva zahteva dodatno vreme i trud, te ih često kolege iz škole nazivaju "štreberima".

Na prozivke se ne osvrću, najvažnije im je da učenici na zanimljiv način savladaju gradivo i da se raduju svakom novom času.

Nastavnica engleskog jezika u OŠ "Vuk Karadžić" Milica Andonović osmislila je jedan takav projekat u koji se uključilo 14 evropskih zemalja, a kao rezultat projekta proizašao je onlajn časopis koji funkcioniše i nakon završetka projekta.

"U projekat je bilo uključeno puno tema koje su bile vezane za nastavni plan i program, ali su obrađivane na drugačiji način. Međupredmetna nastava i projektna nastava je bila uvedena na čas engleskog jezika", kaže Andonović za Tanjug.

Na časovima engleskog jezika kroz projekat deca su mogla da povežu svoja znanja iz različitih predmeta - biologije, istorije, geografije, građanskog, veronauke.

Učenicima je to, kako kaže, bilo zanimljivo jer su učili kroz igrice, interaktivne kvizove, a najzanimljivije su im bile videokonferencije gde su u realnom vremenu mogli da razgovaraju sa svojim vršnjacima iz inostranstva.

"Taj zajednički rad sa vršnjacima iz drugih zemalja učinio je časove zanimljivijim, dinamičniji, deca nemaju osećaj da uče za ocenu", pojasnila je ona.

A koliko čas engleskog može biti zanimljiv i koliko mogu da se povežu znanja iz različitih predmeta najbolje govori to što je u okviru projekta jedan od zadataka učenika bio da pogode sa kojom će se zemljom "susresti" na video konferenciji. Učenici su postavljali pitanja i na osnovu dobijenih odgovora trebali su da pogode zemlju.

"To je zahtevalo nekoliko časova pripreme, da učenici nauče hemisfere, vremenske zone, strane sveta... Sve što je potrebno da bi mogli da postave pitanje i da dođu do pravog odgovora", pojašnjava Andonović i dodaje da se pitanja postavljaju na engleskom jeziku.

Podseća da učenici na ovakav način savladavaju jezičke, digitalne, ali i druge veštine za koje u redovnoj nastavi možda nema dovoljno vremena. Učiteljica "Prve osnovne škole" u Bjelovaru u Hrvatskoj Nataša Ljubić Klemše uključila se u eTwinning program 2010 godine, a projekat je počela da realizuje sa učenicima koji su tada bili prvi razred. Danas su ti učenici sedmi razred i biće verovatno prva generacija učenika koji su od prvog do osmog razreda imali projektnu nastavu kroz eTwinning portal.

"Nastava uz eTwinning je puno dinamičnija i orjentisana na učenike, učenici su zadovoljniji. Postigli smo zadovoljstvo u učenju", pojasnila je Ljubić za Tanjug.

To što nastavnike koji se trude da nastavu učine zanimljivom u Srbiji nazivaju "štreberima", ona kaže da je slično i u Hrvatskoj i da zbog toga mnogi pokušavaju da se uključe pa odustanu jer im se čini da takva nastava zahteva mnogo dodatnog vremena.

"Veliki broj učitelja i nastavnika koji se uključe u nekom koraku odustanu. Na početku je teško, zahteva puno dodatnog vremena, ali vremenom je lakše", naglasila je ona.

Beograd je prethodna dva dana bio domaćin najboljim eTwinning ambasadorima, zapravo nastavnicima i učitejima koji imaju najbolje projekte.

Organizator skupa je Tempus fondacija koja je i Nacionalni tim za podršku eTwinningu u Srbiji. Oni organizuju mnogobrojne aktivnosti za nastavnike u Srbiji, među kojima su i besplatni akreditovani seminari posvećeni eTwinning-u.

Nastavnici iz Srbije su aktivni učesnici eTwinning portala, a trenutno je registrovano više od 2.500 nastavnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.