Časna reč protiv rakije i duvana

Izvor: Politika, 20.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Časna reč protiv rakije i duvana

Učenici Čačanske gimnazije pre stotinu godina potpisivali obećanja da neće piti i pušiti

Čačak – Ubrzo će pun vek kako su učenici Čačanske gimnazije osnovali trezvenjačko kolo, braneći se od poroka svog vremena. Oni behu i pobrojani, pa je lista za uzdržavanje obuhvatala pivo, vino, rakiju, rum, liker i duvan, pošto se ovde, u to vreme, za veće grehove još nije znalo.

Kolo trezvene mladeži u ovoj školi, nazvano "Istrajnost", obrazovano je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 1911. godine i usvojilo pravila, zanimljiva po koječemu. Nedavno su ponovo štampana u zborniku Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku ("Izvornik") kao beleg iz naše prošlosti kome nikako nije istekao rok važnosti.

– Radi suzbijanja poroka među učenicima, Srbija tog doba je 8. maj obeležila kao Dan trezvenosti za celu zemlju, vodeći antialkoholnu propagandu i agitaciju. "Istrajnost" je u posleratnom vremenu, 1923. godine, obnovila rad, delujući preko sednica na kojima su čitani sastavi o štetnosti alkohola, duvana, kocke i drugih mana – kaže Zorica Matijević, direktor Arhiva i autor priloga u "Izvorniku".

Ciljevi kola, zabeleženo je, bili su da vaspitava narodnu omladinu u duhu potpune uzdržljivosti od svih štetnih materija koje "razoravaju naš organizam", te da se kloni svakih rđavih navika koje ruše telesnu, umnu i moralnu snagu. Dalje, da mlade usmerava ka bratskoj solidarnosti, ali i "pribavlja svojim članovima korisne zabave".

– Prva, osnovna dužnosti svih članova bila je da potpišu obećanje kako neće piti alkohol, niti pušiti duvan. Redovan član, inače, mogao je da bude svaki đak sa 11 punih godina, ako pred ostalima stavi potpis ispod one časne reči o uzdržavanju – navodi Zorica Matijević.

Pravila su se, dabome, završavala odeljkom o kaznama za đake koji reč pogaze. Manja krivica povlačila je opomenu pred skupom, ponovljena ukor od strane predsednika kola, dok je za veću sledovalo isključenje koje se moglo opozvati molbom za ponovni prijem, posle jednog meseca.

– Delatnost kola bila je naročito uspešna školske 1928/29. godine, kad su na čelu bili profesor Ratko Penezić i učenik šestog razreda Dušan Mićić, kao predsednik uprave. Tada je održano 12 sednica uz dve skupštine, priređeno šest predavanja, pročitana su 24 rada – dodaje sagovornica.

"Istrajnost" je, šta se može, nepoznatog dana prestala sa radom, kolo je stalo. Neizbežno se nameće paralela te družine sa današnjim vremenom, ali samo učenici pouzdano znaju šta se u njihovim navikama promenilo od 1911. godine. Gimnazija u Čačku, u redu najstarijih srpskih škola, osnovana je 1837. godine.

G. Otašević

[objavljeno: 20.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.