Izvor: Blic, 23.Jun.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čas iz anarhizma

Kada su pre nekoliko godina ponovo livingovci dospeli na Bitef, koji su tako briljantno obeležili na njegovom početku 1967. godine, nije bila najznačajnija njihova predstava, već čas koji je mladoj publici održala Džudit Malina.

Bio je to čas iz anarhizma. Kada je završila svoju reč, rekao sam pred slušaocima da mi se čini da sam oduvek anarhist i da mi se čini da bi se društvo moglo organizovati po anarhističkim principima. Nauk se sveo na uverenje da je mogućno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ukinuti državu i društvo zasnovati na principima pune slobode i bez hijerarhije. Anarhizam često netačno izjednačavaju sa terorizmom, jer su i teroristi protivnici vlasti, ali oni vlast ruše nasilnim predstavama, uz razaranja i ubistva. Anarhisti misle da malo petardi ipak ne škodi.

Oslobađajući krivice mlade pripadnike Anarhosindikalistička inicijative sudija je presudio, bez ruku u džepovima, kako dolikuje društvu na putu ka demokratiji. A samim tim su sudije i anarhisti održali čas iz teorije i prakse anarhizma, samo što je naravoučenije stiglo do javnosti kad su već mladi ljudi odležali šest meseci u zatvoru. Za njih je ta lekcija društva bila zaista preskupa. Kako mladi anarhisti tvrde, nadležni u zatvoru kao da su u njihovom slučaju pročitali ciničnu opasku Dž. B. Šoa: „ Anarhizam je igra u kojoj policija sme da bije". Ovih dana dopunili su čas iz svoje prakse time što su izdali saopštenje da njihov vođa nije Ratibor Trivunac niti iko drugi. Anarhisti po definiciji nemaju vođu.

Poznata svetska teoretičarka i praktičarka anarhizma Ema Goldman (1869-1940), koja je sama dopadala zatvora, ovako je opisala pokret čiji je ona bila jedna od pionira : „Anarhizam se zalaže za oslobođenje čovekovog duha od prevlasti religije; oslobođenje ljudskog tela od prevlasti svojine; oslobođenje od okova i ograničenja vlasti".

Zašto je potrebno da jedno društvo ima na umu radikalne stavove anarhizma, tačno je primetio laburista Antoni Krosland, koji je krajem 70-ih godina prošlog veka bio i britanski premijer : „U krvi socijaliste uvek treba da teče i pomalo krvi anarhista i bundžija, a ne slabotinja i seka persi".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.