Izvor: Blic, 12.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Caričin grad' bez korova

'Caričin grad' bez korova

LESKOVAC - Novcem dobijenim od Evropske unije od 126,5 hiljada evra proletos je ceo lokalitet Caričin grad površine deset hektara očišćen od višedecenijskog korova čime je olakšan posao osmočlane grupe domaćih i arheologa iz Francuske i Nemačke. To je jedna od najvećih donacija koju je ova organizacija odobrila za takve vrste projekta

Arheološki lokalitet 'Justinijana Prima' iz šestog veka nove ere u blizini Lebana, u narodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je poznat kao Caričin grad, zbog uverenja da ga je u blizini rodnog mesta podigao rimski imeprator Justinijan Prvi.

Iskopavanja ovog duhovnog i administrativnog centra nekadašnje Ilirike obavljaju se sa prekidima od 1912. godine, a poslednje dve godine arheolozi rade na otkrivanju kule u Donjem gradu.

- Ovaj lokalitet sa Akropoljem, Donjim i Gornjim gradom, trostrukim visokim bedemima, devet crkava i isto toliko podnih mozaika i vodovodom sa akvaduktom, jednistven je arheološki lokalitet u svetu, zato što su tu akumulirana sva arhitektonska znanja kasnog antičkog sveta. Lokalitet sve više dobija na značaju, možda jer smo poslednjih godina održali nekoliko velikih prezentacija u zemlji i inostranstvu. Francuska vlada od sedamdesetih godina finansira veći deo troškova iskopavanja, a finansijka podrška resornog ministarstva povećava se iz godine u godinu - objašnjava dugogodišnji šef istraživačkog tima Vujadin Ivanišević sa Arheološkog instituta u Beogradu.

Sa ovog lokaliteta samo su tri mozaika u celosti očuvana. Mozaici u krstionici na Akropolju i u termama van grada su konzervirani i pokriveni peskom, dok najveći mozaik u Caričinom gradu i najveći u Srbiji - u episkopskoj bazilici sa transeptom, propada jer nema novca za njegovu konzervaciju.

- Ovaj mozaik ubrzano propada, ali gajimo nadu da će biti sačuvan jer su se ove godine po prvi put uključile sve nadležne institucije kako bi pronašle novac za njegovu konzervaciju - kaže direktor Narodnog muzeja u Leskovcu Veroljub Trajković.

Milica Ivanović

Krivično protiv saradnika Srbe Ilića 'Srbijaturist' oštećen za 3,5 miliona

Protiv Ljubodraga Nikolića, direktora 'Srbijaturista' i Nebojše Stojanovića, finansijskog direktora te firme, čelnici Samostalnog sindikata, Nezavisnosti i ASNS- a u preduzeću, podneli su krivične prijave Opštinskom tužilaštvu u Nišu, zbog prekoračenja ovlašćenja u privredi.

- Smatramo ih odgovornim što su tri dana posle raskida ugovora Agencije sa Srbom Ilićem, sa računa 'Srbijaturista' u 'Vojvođanskoj banci' prebacili oko 3,5 miliona dinara beogradskoj firmi EIEL, koja je glavni izvođač radova na rekonstrukciji hotela 'Niš' - kaže Tomislav Milanović, predstavnik Samostalnog sindikata u 'Srbijaturistu'.

Sindikalci zameraju bivšem rukovodstvu 'Srbijaturista' što su raspolagali novcem firme posle 30. juna, kada je raskinut ugovor Agencije i Ilića, većinskog vlasnika 70 odsto kapitala preduzeća.

Reč je o isplaćivanju za započete radove na objektu u centru grada, koji je posle rekostrukcije trebalo da bude, prema najavama rukovodstva, deo svetski poznatog lanca hotela 'Holidej in'.

- Dužni smo firmi EIEL i ovim plaćanjem samo smo ispunjavali svoje obaveze. Reč je o novcu koji se sukcesivno prebacuje izvođačima radova i tu nema ničeg spornog. Uostalom, to nisu pare 'Srbijaturista', već većinskog vlasnika Ilića - kaže Ljubodrag Nikolić, direktor 'Srbijaturista'.

Oko 250 radnika 'Srbijaturista' je posle više od pola godine i dalje formalno u štrajku, koji će prekinuti, kako kažu, kada bude postavljen takozvani privremeni zastupnik kapitala, što se očekuje do kraja meseca.

Prema Milanovićevim rečima, prvi čovek 'Srbijaturista' trebalo bi da bude postavljen iz redova akcionara firme, lokalne samouprave ili Akcijskog fonda. A u očekivanju dolaska zastupnika, ali i gostiju predstojećih Filmskih susreta radnici čiste i 'lickaju' hotel 'Ambasador'.

Oliver Milijić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.