Čari duhovne riznice

Izvor: Politika, 18.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čari duhovne riznice

Gospel hor „Over Joyed” iz SAD sutra uveče u „Sava centru” koncertom će uveličati godinu jubileja Big benda RTS

Big bend RTS nastavlja sa obeležavanjem šezdesetogodišnjice postojanja. Sutra uveče u „Sava centru” sa početkom u 20 časova specijalni gosti benda biće gospel hor „Over Joyed”, koji dolazi sa čuvenog Berkli univerziteta. Publika će prvi put imati priliku da vidi jedan gospel hor u našoj zemlji, a, osim gostiju iz Amerike i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Big benda RTS, nastupiće i vokalna solistkinja Ivana Kotov i horovi RTS, Mešoviti, Dečji i „Kolibri”. Cene ulaznice za ovaj događaj iznose 800, hiljadu i 1.200 dinara, i mogu se kupiti na biletarnici „Sava centra”.

Kao duhovna vokalna crnačka muzika koja se prvenstveno izvodila u crkvenoj službi, gospel je izvršio nemerljiv uticaj na džez, bluz, R&B i većinu ostalih savremenih muzičkih formi. Hor „Over Joyed” nastaoj e 1994. godine i beleži gostovanja po matičnoj zemlji, Japanu i Švajcarskoj. Vrsta gospela koju ovaj hor izvodi nalazi se između tradicionalnog i savremenog, urbanog pristupa ovoj muzičkoj formi.

Prema rečima Ivana Ilića, dirigenta Big benda, ovaj hor u svom izrazu miri savremene muzičke tokove sa tradicionalnim duhovnim potrebama, koje stoje u temelju ovog žanra. Ilić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare otkrio da će se na sutrašnjem koncertu čuti, kako afro-američka, tako i srpska muzička tradicija u novom ruhu, čime će se izvršiti simbioza dve udaljene kulture.

Na ovu priču nadovezao se i Denis Montgomeri Treći, dirigent američkog hora i profesor na Berkli univerzitetu. Montgomeri je istakao da je „u muzičkom smislu, ceo svet postao njegova učionica”, izrazivši zadovoljstvo zbog prilike da predstavi stvaralaštvo svog hora beogradskoj publici.

Gost iz Amerike, koji je ovom vrstom muzike počeo da se bavi pevajući po crkvama u Luizijani, naveo je da je već gostovao u Srbiji pre dve godine kada je studijski sarađivao sa Vladom Georgijevim i da ima pozitivna iskustva prilikom boravka u našoj zemlji.

Vokalna solistkinja Ivana Kotov, bivša Montgomerijeva učenica na Berkliju, rekla je prisutnim novinarima da je gospel „pre svega jedno iskustvo koje se ne može opisati rečima”, dodajući da će publika sutra imati priliku da uživa u vrhunskom vokalno-instrumentalnom događaju, koji će biti otvoren njenim gospel izvođenjem duhovne numere „Tebe poem”, u novom aranžmanu Ivana Ilića.

Vuk Žugić, pomoćnik direktora „Sava centra” za oblast kulture, i Jelena Jovović-Revišin, urednik Big benda, bili su složni u oceni da je gostovanje hora „Over Joyed”u Beogradu samo nastavak niza kvalitetnih džez nastupa eminentnih gostiju u ovom prostoru, navodeći da su u toku pregovori i za gostovanja drugih inostranih gostiju sličnog muzičkog usmerenja.

Članovi hora, pojačani Ivanom Kotov, prisutnim novinarima na kraju jučerašnje pres konferencije demonstrirali su sopstvene vokalne mogućnosti.

M. Nikolić

[objavljeno: 19/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.