Čanak presudu Šešelju dostavio Skupštini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2018, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak presudu Šešelju dostavio Skupštini

Danas je na pisarnici Srbije predata presuda Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kao pravnog naslednika Haškog tribunala, koje je osudilo Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina, saopštio je poslanik i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak.

Na taj način je dopunjen moj zahtev od 13. aprila upućen Odboru za administrativno budžetska i mandatno imunitetska pitanja za sazivanje hitne sednice kako bi Narodnoj skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Republike Srbije bilo predloženo da konstatuje prestanak mandata narodnom poslaniku Vojislavu Šešelju, ističe Čanak.

On podseća da se u članu 88. stav 1. tačka 3, Zakona o izboru narodnih poslanika, kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran, navodi pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.

Čanak smatra da je taj slučaj nastupio i da mandat treba prepustiti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke.

Šešelj je, kao što se vidi u presudi, osuđen za ratni zločin, odnosno progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine, podseća Čanak.

Budući da je predsednik Odbora Aleksandar Martinović izjavio da ne može da oduzima poslanički mandat Vojislavu Šešelju na osnovu pisanja medija o presudi u Hagu, kao i da nema nameru da je sam traži, presudu sam tražio i dobio od naših kolega u Evropskom parlamentu, zaduženih za Srbiju, navodi Čanak.

On kaže da je istovetan tekst presude objavljen i na veb-sajtu Mehanizma za međunarodne krivične sudove Ujedinjenih nacija i da očekuje da Odbor predloži parlamentu da se Vojislavu Šešelju konstatuje prestanak mandata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.