Čanak: Usvajanjem Deklaracije o Srebrenici Srbija ne bi kao zemlja izgubila ništa

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jul.2020, 19:03

Čanak: Usvajanjem Deklaracije o Srebrenici Srbija ne bi kao zemlja izgubila ništa

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je danas da usvajanjem Deklaracije o Srebrenici, Srbija ne bi kao zemlja izgubila ništa, već bi time samo dobila.

Čanak je naveo da je zbog toga pokušao da u Deklaraciju "uđe i reč genocid da bi bilo jasno da se mora raskinuti sa tom ideologijom".

"Ko je Srbin taj mora da razmišlja na određeni način i da u svemu tome saučestvuje u kompletnom projektu. To je ono zbog čega, ako se kaže genocid, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nisu u pitanju samo Srbi kao narod, niti Srbija kao država, nego jedan koncept političkog razmišljanja koji vodi ka tome da je Srbija, dokle god se stigne, a da u njoj mogu da žive samo oni koji razmišljaju kao takozvane patriote, misle da treba", rekao je Čanak za N1 Sarajevo.

Dodao je da pitanje "priznavanja genocida u Srebrenici nije jednostavno jer se time pobijaju osnove kompletne ideologije koja je stajala iza tog sramnog i gnusnog čina".

"Pobijanjem tih temelja ruši se sve ono što je, u stvari, i dovelo do genocida i Srbiju u situaciju kakva je danas, a to je da se ratni zločinci kao što je Šešelj slobodno kreću po zemlji i nastavljaju da šire svoju ideologiju koja je pokazala svoje pravo lice upravo u Srebenici", ocenio je lider LSV.

Rekao je i da se ne može tvrditi da Srbija ne poštuje presude Međunarodnog suda, navodeći da je u jednom periodu isporučivala tražene osobe Hagu.

Govoreći o odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, kazao je da se ne može očekivati da neko "od spolja rešava naše odnose", kao i da se to ne može učiniti bez jasnog suočavanja sa tim "šta je dovelo do svega ovoga".

"Po mom mišljenju jedan od najodgovornijih za sve to je bio režim Slobodana Miloševića i njegov velikosrpski koncept kojim se pokušavala preuzeti Jugoslavija. A pošto nije, onda je bilo 'daj šta daš", kazao je Čanak.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.