Čanak: Rusima povećati rudnu rentu sa 3 na 15 odsto!

Izvor: Press, 08.Mar.2014, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Rusima povećati rudnu rentu sa 3 na 15 odsto!

Čanak i zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš na sastanku sa građanima Kikinde i Mokrina podržali su ih u zahtevima da bi tu rentu sa sadašnjih tri trebalo povećati najpre na sedam, a zatim i na 15 odsto kao što je u Rusiji.

Oni su ocenili da je nedopustivo da NIS-Gaspromnjeft i dalje plaća svega tri odsto rudnu rentu, čime je država, a prvenstveno vojvođanske opštine, zakinuta za milione evra, ističe se u današnjem saopštenju LSV. 

"Ako se još ispostavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da je ministar Bačević izdejstvovao da tako ostane do 2023. godine, onda je pravo pitanje ko će i kako da obešteti ove opštine. Kako je moguće da kikindska opština koja je zajedno sa Mokrinom jedno od najzahvalnijih nalazišta nafte i gasa u Vojvodini i Srbiji nije u planu za izgradnju gasne elektrane, nego su u tom planu neki drugi gradovi. Zašto ovde ne bi bilo te investicije i tih radnih mesta", upitao je Čanak. 

On je ukazao da, iako se u kikindskoj opštini crpi nafta i gas, čija se vrednost procenjuje u stotinama miliona evra, za razliku od takvih mesta u drugim krajevima sveta, građani od toga nemaju ništa.

"Nedopustivo je da se ispod ovih njiva crpe nafta i gas, a da stanovnici recimo Mokrina i ostalih mesta imaju problem sa pijaćom vodom ili kao što je slučaj u Turiji gde muku muče sa infrastrukturom", poručio je Čanak.

Kako je naveo, prema nekim procenama samo 2011. godine u Kikindi je izvađeno nafte u vrednosti od čak 200 miliona evra, od čega je, zahvaljujući vrlo niskom iznosu rudne rente, u opštinski budžet uplaćeno svega četiri miliona evra.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.