Čajetina manastiru Hilandar dodelila 70 hektara na Zlatiboru za naučno-obrazovne kampove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2022, 14:44

Čajetina manastiru Hilandar dodelila 70 hektara na Zlatiboru za naučno-obrazovne kampove

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović uručio je danas na Zlatiboru igumanu manastira Hilandar arhimandritu Metodiju odluku o dodeli 70 hektara opštinskog zemljišta.

Zemljište je dodeljeno manastiru Hilandar u cilju realizacije naučno - obrazovnih kampova koji bi prerasli u obrazovnu ustanovu u okviru sistema srednjoškolskog obrazovanja Republike Srbije.

"Velika nam je radost što smo danas ovde sa vama, jer se dosta godina na Zlatiboru osećamo kao kod >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kuće, a od ovog dana ćemo to moći i praktično da doživimo", rekao je arhimandrit Metodije.

Ovo je prvi put u istoriji da manastir Hilandar dobije svoj metoh (imanje) na teritoriji Zlatiborskog okruga, a ujedno i najveće imanje u celini koje poseduje crkvena institucija u ovom delu Srbije.

"Zemljiste nikada neće biti otuđeno od srpskog naroda već cemo se potruditi da mu damo najveći smisao i duhovni i nacionalni", kazao je arhimandrit.

Ova odluka je rezultat aktivnosti koje su počele pre tri godine, sa idejom da manastir Hilandar formira Obrazovni kamp koji će vremenom prerasti u obrazovnu instituciju u okviru školskog sistema Republike Srbije.

Vlada Srbije dala je saglasnost na prenos državnog zemljišta u svojinu opštine Čajetina, kao i na projekat u celini.

Rešenjem Vlade Srbije od 10. jula 2020. godine Opština Čajetina je određena za korisnika eksproprijacije 70 hektara zemljišta u državnoj svojini, kojim je gazdovao Poljoprivredni kombinat Zlatibor, a rešenjem Ministarstva finansija od 27. septembra 2021. godine ta nepokretnost je i administrativno preneta Opštini Čajetina.

Zakonom o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar predviđeno je da Republika Srbija pruža podršku i pomoć očuvanju nasleđa manastira Hilandar, dok je Zakonom o crkvama i verskim zajednicama predviđeno je da Republika Srbija i jedinice lokalne samouprave mogu da obezbede dotacije crkvama i verskim zajednicama za finansiranje njihovih kulturnih i naučnih ustanova i programa.

U konkretnom slučaju, utvrđeno je da se otuđenjem nepokretnosti-katastarske parcele iz javne svojine Opštine Čajetina, bez naknade, ostvaruje javni interes, jer će Opština Čajetina zadovoljiti potrebe građana u oblasti prosvete, sporta, naučnoistražvačke i inovacione delatnosti i sprovešće aktivnosti koje se odnose na očuvanje kulturnih i istorijskih, verskih vrednosti i tradicije Svetog manastira Hilandara.

"Mi kao mala sredina smo pokušali da učinimo koliko možemo i koliko od nas traže i Bog i našaa država. Put Srbije u budućnosti će se određivati na tri teme: kosovskom zavetu, stavu prema Rusiji i srpskoj sabornosti. Mi smo na sva tri polja učinili koliko možemo", naveo je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

On je dodao da je ovo jedna od najvažnijih odluka koju je Opština Čajeitna donela.

"Možemo na ovaj način da saberemo srpski narod i uspostavimo drugi odnos prema pravoslavlju i budućim generacijama, jer ovo je projekat koji neće imati vek trajanja pod rukovodstvom naše braće sa Hilandara", dodao je Stamatović.

Za učinjeno dobrotvorstvo manastir Hilandar je Opštini Čajetina dodelio jedan od deset zlatnika koji su izrađeni povodom 700-godišnjice upokojenja ktitora manastira kralja Milutina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čajetina poklonila manastiru Hilandar 70 hektara zlatiborskog zemjišta

Izvor: Danas, 08.Jul.2022

Opština Čajetina je poklonila manastiru Hilandar 70 hektara zemljišta na Zlatiboru, a darovnicu o tome igumanu manastira Metodiju je uručio predsednik te opštine Milan Stamatović.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.