Čadež i Janjić: Srbija prepoznata kao značajan igrač na Balkanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2020, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež i Janjić: Srbija prepoznata kao značajan igrač na Balkanu

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić istakli su da Minhenska bezbednosna konferencija ima veliki uticaj na kreiranje međunarodne politike i da je na njoj Srbija prepoznata kao značajan igrač na Balkanu.

Čadež je sinoć u emisiji "Stav" na O2 istakao da je Minhenska konferencija pokazala novi fokus u politici kako bi dve velike sile, SAD i EU odgovarale izazovima.

Kada je u pitanju evroatlanski pristup >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bezbednosti, konferencija u Minhenu je vrlo značajna za jedinstvenu bezbednost, rekao je Dušan Janjić u istoj emisiji na O2.

"Minhenska konferencija je mnogo važna za kreiranje međunarodne politike. Srbija je prepoznata kao aktivan igrač na prostoru Balkana. Svi susreti predsednika Srbije i premijerke sa inostranim zvaničnicima predstavljaju izraz poverenja", istakao je Janjić.

Čadež je rekao da se ne seća da je na tako visokom nivou vođen razgovor o Balkanu.

"To pokazuje da smo mi kao društvo spremni za donošenje rešenja. Sada je vreme kada je moguće rešenje glavnih problema", rekao je Čadež.

Čadež je dodao da je, kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine, potrebno odblokirati proces i sa političke, ali i sa ekonomske strane.

"Ovakvo stanje je neodrživo, šta je alternativa? Mi treba da nastavimo svoj ekonomski rast, to možemo učiniti ukoliko želimo da budemo kao region otvoreni prema tržištu. Zajednički ekonomski prostor nije interes jedne države, već zajednički interes svih zemalja na Balkanu", izjavio je Čadež.

Govoreći o potpisivanju dokumenta o namerama o uspostavljanju železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, sagovornici su ocenili da je diplomatski pristup specijalnog predsedbnika Bele kuće za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela, izuzetno uspešan, da je on izabrao ekonomiju i da to daje rezultate.

"Treba se spremati na leto ili jesen za obnovu dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Janjić.

Čadež smatra da je "mali Šengen" platforma i politički okvir za ubrzavanje pokretanja sa mrtve tačke pregovora Beograda i Prištine.

"Ovo je put da zatvrimo socijalnu razliku među ljudima. Ovo nije politički projekat pojedinca, već politički projekat odgovorih političara. "Mini Šengen" bi otkočio dijalog između Beograda i Prištine", naglasio je Čadež.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.