Čadež: Neophodno pospešiti  razvoj e-uprave

Izvor: Press, 11.Feb.2016, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: Neophodno pospešiti razvoj e-uprave

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, ukazao je danas da je Srbija, u oblasti informaciono komunikacione tehnologije (IKT), veoma visoko pozicionirana kada je reč o infrastrukturi i obrazovanju, ali slaba po stepenu korišćenosti u državnoj upravi.
         Čadež je preneo da se Srbija na IKT mapi po izveštaju Svetskog ekonomskog foruma nalazi na visokom 77. mestu od 143 države >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << po korišćenju i obrazovanju radne snage, po dostupnosti IKT infrastrukture i sadržaja na još boljoj 42.poziciji, a po veštinama koje su potrebne za korišćenje novih tehnologija na 55. mestu.
Međutim, ono što kvari rejting, rekao je on, jeste nedigitalizovana državna uprava, jer po stepenu korišćenja IKT u državnoj upravi Srbija zauzima tek 111.mesto, a po upotrebi u poslovanju (u međusobnoj komunikaciji kompanija i preduzeća sa državnom upravom) još smo na nižoj, 126.poziciji.
Čadež je, otvarajući skup posvećen svetskom izveštaju o razvoju 2016.digitalne dividene Svetske ekonomske banke,  kazao da je nesporan značaj digitalne ekonomije i za građane, privredu i državu, jer otvara nova radna mesta zasnovana na visokoj tehnoligiji, znanju i razgranatoj infrastrukturi.
"Ona generiše nova radna mesta, što je važno za Srbiju koja boluje od nezaposlenosti“, poručio je on.
Čadež je kazao da je rešenje za popravljanje situacije u IKT oblasti razvoj e-uprave, čemu se srpska vlada ozbiljno posvetila.
Predsednik PKS je naveo da su srpske firme razvile rešenja, na primer, iz oblasti digitalne medicije, u građevinskoj industriji, koja se koriste širom sveta, a i da „svet igra naše igrice“.
Isto tako podsetio je da je razvojni centar Majkrosofta u Srbiji, što je jedno od tri lokacija u svetu.
To su, prema njegovim rečima, sve dokazi sposobnosti našeg IKT sektora u Srbiji.
I PKS, kako ističe, teži da ojača svoje kapacitete u ovoj oblasti i radi sa austrijskim partnerima koji su svoj servis elektronskih usluga usavršili.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.