Čačanska biblioteka dobila stalnu adresu

Izvor: RTS, 16.Feb.2019, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačanska biblioteka dobila stalnu adresu

Posle pola veka podstanarstva čačanska biblioteka "Vladislav Petković- Dis" uskoro otvara vrata za čitaoce. U novu savremenu zgradu preseljen je čitav fond, od preko 200 hiljada naslova. Pre čitalaca u poseti je bila naša ekipa iz čačanskog dopisništva.
Novo dečije odeljenje spremno čeka najmlađe čitaoce. U većem prostoru ima i deo za čitanje a ovde će biti organizovane i razne edukativne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radionice. Na policama su i brojni novi naslovi.

"Novi prostor biblioteke u novoj zgradi, maštovit, životopisan, slikovit, prepun boja. Nadamo se da će zaista prijati našim starim čitaocima i da će se lepo osećati u njemu", kaže Marijana Lazić, bibliotekarka dečijeg odeljenja.
Više od 200.000 knjiga i drugih publikacija u novu zgradu preseljeno je u kratkom roku. Petnaestak dana, knjige su selili zaposleni ali i mnogi volonteri. Početak preseljenja, simbolično su obeležila deca. Knjige su u živom lancu iz ruke u ruku seljenje iz stare zgrade u novu.
"Sada smo u fazi revizije našeg knjižnog fonda ali svakako našim sugrađanima mogu da obećam da pored usluga koje smo pružali ovde će imati još puno novih usluga i sadržaja", ističe Biljana Rajičić, zamenica direktora biblioteke.
Dve konferencijske sale, čitaonica , odeljenje za strane naslove, internet klub, sve je to u novom prostoru. Radovi su u finalnoj fazi, a čitaoci, nestrpljivi.
"Naši verni čitaoci kojih ima preko osam hiljada upisanih, veoma su nestrpljivi s pravom. Zaustavljaju nas na ulici i pitaju nas kada će biti otvorena biblioteka . Mi im obećavamo, samo malo srpljenja i zaista u neko dogledno vreme imaćemo čime da se pohvalimo i da im pružimo one usluge koje nismo mogli iz objektivnih razloga u prethodnoj zgradi", kaže Dušica Brković, bibliotekarka odeljenja za odrasle.
Nova zgrada najveća je javna biblioteka u Srbiji. Prostire se na više od 3.000 kvadrata a njena izgradnja počela je sredinom 2017. na mestu bivšeg Doma vojske.
 


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.